Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Joulurauha pysäyttää arkikiireet – Köllöttely, suklaakonvehdit ja yhteinen aika läheisten tai viihdeohjelmien parissa tuo levon ja juhlan

Joulurauha laskeutuu jälleen arjen keskelle ja tuo mahdollisuuden hengähtää.

Omasta lapsuudestani muistan, miten joulurauhan julistuksen lähestyessä ei enää saanut tehdä työtä; imuroida tai tampata mattoja ulkona. Vasta tapaninpäivän jälkeen oli lupa sopia ystävien kanssa ohjelmaa.

Perinteistä olen koittanut pitää hellästi kiinni, toki tunnistaen sen, että monille lapsille on tärkeä saada tuttuja kavereita ulos leikkimään juuri joulunpyhien aikaan. Joulunaika tuo myös stressiä koteihin. Voi olla pelastus, jos lapsilla on ystävien kanssa yhteistä ohjelmaa. Onnekkailla on mahdollisuus viettää aikaa myös sukulaisten ja isovanhempien kanssa.

Kulunut vuosi on ollut monella tapaa odottamaton. Koronarajoitukset ovat saaneet väistyä, mutta Eurooppaan on tullut sota, ja sillä on ollut myös seuraukset taloudelle. Tänä jouluna huolta ovat herättäneet sähkön hinta ja kohonneet kustannukset.

Joulurauhan julistuksella on tärkeä symbolinen arvo. Ruotsin vallan aikana alkanut kuninkaanrauhan julistamisen perinne sitoo Suomen osaksi pohjoismaista kulttuuriperintöä.

Moni asia on kuitenkin hyvin, ja paljosta saamme olla ylpeitä. Suomi on yllättävän hyvää vauhtia matkalla kohti sähköomavaraisuutta. Euroopan mittakaavassa sähkön tuotannon kilpailukyky on kohentumassa ripeää tahtia. Jo nyt tuulivoima kattaa otollisella säällä suuren osan koko maan energiatarpeesta.

Edessä on vielä pakkaskelejä, ja joulusaunat ovat jo lämpiämässä. Seuraavan kahden kuukauden aikana koetellaankin suomalaisten kanttia. Se kestää kyllä, apuakin on tarjolla. Pakkasjakso koettelee, mutta heti helmikuun jälkeen tilanne helpottaa.

Joulurauhan aikaan ajatuksissa ovat myös ne, jotka elävät sodan keskellä. Suomessa olemme seuranneet tilannetta Ukrainassa ja myötäeläneet niissä vaikeuksissa, joita ukrainalaiset ovat kohdanneet. Suomessa on riittänyt sähköä, juoksevaa vettä ja arjen hyödykkeitä. On rauha ja vapaus.

Tulevana vuonna tarvitaan edelleen sitä yhteishenkeä, jota suomalaisista on aina löytynyt. Kotimaalle tärkeät tavoitteet ja muutokset on vietävä läpi riippumatta siitä, mitä muualla maailmassa tapahtuu. Osana kansainvälistä yhteistyötä, esimerkkiä näyttäen.

Jouluaattona joulurauhan julistuksella on tärkeä symbolinen arvo. Ruotsin vallan aikana alkanut kuninkaanrauhan julistamisen perinne sitoo Suomen osaksi pohjoismaista kulttuuriperintöä. Joulurauhan alkuperäinen tarkoitus on ollut rauhoittaa juhlapyhien vapaa-aikaa. Perinne on säilynyt elävänä. Joulurauha on julistettu aattona jo 700 vuoden ajan ja jäänyt viimeisen sadan vuoden aikana väliin ainoastaan kerran, ilmapommitusten pelon takia vuonna 1939.

Tänä vuonna joulurauhan julistuksella on erityinen merkitys, vaikka se näkyisi arkisesti. Köllöttelyä, suklaakonvehteja ja aikaa läheisten tai viihdeohjelmien parissa. Kaikilla näillä on tärkeä tehtävä – tuoda lepo ja juhla arjen keskelle.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja.