Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hyvinvointi murenee pala kerrallaan

Maailman onnellisemmassa maassa tuli jälleen hyvinvointia murentava uutinen koskien äitiyspakkauksen sisältöä. Kela aikoo vähentää vuoden 2023 äitiyspakkauksen sisältöä. Kelan tietojen mukaan alkuvuodesta on esitetty korotusta pakkauksen arvoon, kuitenkaan sitä saamatta. Ovatko Suomen hallituksen arvovalinnat ovat hukassa?

Näin hyvinvointimme romahtaa askel kerrallaan. Historia toistaa taas itseään, koska nyt ollaan jälleen tilanteessa, jossa pienten lasten vanhemmilla on vähemmän rahaa hankinnoille. Sen vuoksi äitiyspakkauksen tarve olisi suurempi kuin aiemmin.

Äitiyspakkaus oli 85 vuotta sitten tärkeä apu nuorille äideille ja isille, pienellä toimeentulolla eläville perheille. Monet perheet elävät nykyisin kädestä suuhun. Kaikki kustannukset ovat nousseet Venäjän hyökkäyssodan, siitä seuranneen inflaation, jälkeen jääneen sosiaaliturvan ja liian pienten palkkojen takia.

Äitiyspakkauksen tärkeys on palannut takaisin. Siksi ei ole vähävaraisempia perheitä kohtaan reilua jättää pakkauksen rahoitusta antamatta. Kela joutuu vähentämään pakkauksen sisältöä siksi, että ei ole saanut pyynnöstä huolimatta lisärahoitusta siihen.

Samaan aikaan kun poliitikot hylkäävät lisärahoituksen äitiyspakkaukseen, he esittävät huolensa syntyvyyden vähäisyyteen. Suomeen syntyy historiallisen vähän lapsia. Monet pienetkin asiat muodostavat yhdessä suuren kokonaisuuden, jota eivät paremmassa asemassa olevat välttämättä tunnista. Vähävaraisemmat lasten vanhemmat ne kyllä tunnistavat ja niitä tärkeinä pitävät.

Politiikka on arvovalintoja, ja taas on valittu sellaiset arvot, jotka vähentävät hyvinvointia ja eriarvoistavat ihmisiä. Tällaiselle eriarvoistavalle ja syrjivälle politiikalle on saatava loppu.

Alpo Jäppinen, Kotka