Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mihin unohtuivat keskustapuolueen pihvit?

Eduskuntavaaliehdokas Riikka Turunen (kesk.) kirjoitti Kymen Sanomissa keskustapuolueen saavutuksista kuluvalla hallituskaudella. Kirjoituksesta puuttui seuraavia sanoja: maa- ja metsätalous, maataloustuet, aluetuet, "koko" maa on pidettävä asuttuna, palvelut syrjäseudulla, elintarviketeollisuus ja niin edelleen.

Nämä ovat sanoja, joiden yhteydessä ollaan keskustapuolueen ytimessä. Eikö kuluvalla hallituskaudella valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla näillä sektoreilla hallitus ole saanut mitään mainittavaa aikaan? Ilmeisesti ei, koska Riikka Turunen ei maininnut kyseisistä asioista mitään.

Turunen mainitsi kirjoituksessaan kodinhoitotuen. Minua fiksummat talouden asiantuntijat olisivat ensimmäisenä poistamassa Suomen valtion budjetista menokohdan kodinhoitotuki, koska se haittaa naisten urakehitystä työelämässä.

Naiset pitää saada kotoa työelämään nykyistä laajemmassa mitassa Suomessa. Kodinhoitotuen leikkaus tai poistaminen kokonaan on valtiontalouden kannalta sopiva toimenpide.

Hyvinvointialueet tarvitsevat myös tulolähteitä. Missä vaiheessa on pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen ohjelmassa oleva maakuntaveron valmistelu? Maakuntavero on Annika Saarikon "pöydällä". Näyttää pikemminkin siltä, että keskustapuolue vastustaa kaikkia uusia pieniäkin tulolähteitä, joita hyvinvointiyhteiskunnan pyörittäminen vaatii.

Menopuolen nykyinen hallitus on hoitanut mallikkaasti, sillä Suomen valtio ottaa uutta velkaa liki 50 miljardia euroa kuluvalla vaalikaudella.

Lopuksi opetusministeri Li Andersson (vas.) esitti Marinin hallituksen ohjelman kirjoittamista uudelleen, koska koronapandemia muutti tilannekuvan niin perusteellisesti. Keskustapuolue vastusti, miksi? Siksikö, että uuteen hallitusohjelmaan olisi voinut tulla keskustalaisille uusia ikäviä veroja paikkaamaan Suomen valtion taloutta.

Pentti Heinonen, Hamina