Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Päihdesairauden hoito tulee varmistaa koko Kymenlaakson alueella

Kymsote on toimittanut tilaston kotkalaisten asiakasohjautuvuudesta päihdeselviämishoitoon. Voimme iloita, että palveluun on tänä vuonna päästy paremmin myös Kotkasta.

Emme kuitenkaan voi tyytyä katsomaan vain tätä tilastoa. Kaakkois-Suomen poliisi vetosi aluevaltuustoon marraskuussa selviämishoitopalvelun osalta. Poliisin säilöönotto kuormittuu yhä selviämishoidon tarpeessa olevista ja on väärä paikka terveydenhuollon hoitoa ja seurantaa tarvitseville henkilöille.

Myös alueen toimijat kertovat asiakkaiden kohtaamista haasteista hoitoon pääsyssä. Tilanteesta kärsivät paitsi henkilöt itse, myös heidän lähipiirinsä, esimerkiksi puolisot, lapset ja vanhemmat.

Kymsote kertoo suosivansa nykyisin matalan kynnyksen tukea ja avohoitoa. THL:n kuolinsyytilasto (09/2022) osoittaa, että Kymenlaaksossa kuollaan aiemmin kuin maassamme keskimäärin ja syinä ovat muun muassa alkoholiperäiset kuolemat. Hoidon tarvetta alueellamme siis on, mutta hoito jää liian usein saamatta.

Kymenlaakson hyvinvointialue järjestää vastedes alueemme sote- ja pelastuspalvelut. Aluehallitus on lokakuussa toimeenpannut päihdelaitospalvelua koskevan kilpailutuksen ja valinnee palveluntuottajat kokouksessaan 12. joulukuuta.

Selviämishoidon ja lyhytaikaisen päihdevieroituksen osalta kilpailutuksessa on määritelty yksikön sijainti seuraavasti: ”Kymenlaaksossa 10 kilometriä Kouvolan keskustasta ja/ tai Kotkan keskustasta. Yksikön on oltava toimintavalmiudessa sopimuskauden alussa.” Näin ollen vaikuttaa siltä, että emme tämän palveluhankinnan mukana välttämättä saa selviämishoidon yksikköä takaisin Kotkaan.

Mitä sitten tulee tehdä? Tulee yhdessä palvelun käyttäjien ja toimijoiden kanssa kartoittaa nykyisen järjestelmän heikkouksia ja palveluun pääsyn esteitä ja etsiä niihin ratkaisuja. Tulee varmistaa, että on osaamista ja resursseja hoidon tarpeen varhaiseen tunnistamiseen ja kiinnittää erityinen huomio hoitoon pääsyyn ja hoitopolkujen jatkuvuuteen koko Kymenlaaksossa.

Pidemmällä tähtäimellä on valmisteltava selviämishoidon järjestäminen osana yleissairaanhoidon päivystyshoitoa, unohtamatta yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa tehtävää ehkäisevää päihdetyötä.

Miia Kurttila

Kaupunginvaltuutettu (sd.), Kotka

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja