Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hoidetaanko meitä jos on sähkökatko?

Tuoreet uutiset kertoivat, että Suomessa, varsinkin täällä etelässä, on sähkökatkojen vaara jo, kun ulkolämpötila laskee -10 asteeseen. Ehkä jo ensi viikolla.

Kymsote hoitaa päivittäin satoja meitä vanhoja tai vammaisia kansalaisia koteihimme, toisia meistä useita kertoja päivässä.

Onko Kymsote ottanut asiakaskohtaisissa hoito- ja palvelusuunnitelmissaan huomioon, että me yksin asuvat vammaiset olemme helposti hengenvaarassa, jos meiltä yhtäkkiä puuttuu sähkö, valo ja lämpö? Onnistuvatko kaikki meille määrätyt hoidot edes kotona, jos ei ole sähköä eikä lämmintä vettä?

Minua esimerkiksi hoidetaan monta kertaa päivässä kotonani sairaalasängyssä, joka toimii vain sähköllä. Sähkökatkon aikana en pääse pyörätuolistani sänkyyn tai sängystä pois. Hoitajani eivät voi myöskään säätää sänkyni korkeutta ergonomiselle tasolle.

Hengenvaarallisinta sähkökatkot ovat meille sadoille yksin asuville, jotka elämme turvapuhelimen varassa. Kun sähkön tulo katkeaa, sammuu turvapuhelimemme modeemi, eikä hälytys lähde mihinkään, vaikka sydänkohtaus yllättäisi ja painaisimme turvarannekkeen punaista nappia. Kun modeemi on pimeänä, hätäviestikään ei kulje.

Potilasturvallisuus vaarantuu sillä hetkellä, kun sähköt katkeavat.

Nopeaa toimintaa varten ei tarvittane lausuntoa THL:ltä , Energiavirastolta tai saudiprinsseiltä.

Ainakaan minun hoitosuunnitelmassani ei ole sähkökatkojen varalta sanankaan mainintaa.

Harri Ekholm

Vaikeavammainen kotisairaanhoidon potilas, Hamina