Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mitä jos lääkäri saisi keskittyä omaan työhönsä? – Kymenlaakson hyvinvointialueella paluu vanhaan voi olla ihan raikas idea

Vuodenvaihteessa aloittava Kymenlaakson hyvinvointialue suunnittelee parhaillaan omaa toimintaansa. Ainakin pohdinnan tasolla esillä on ollut jopa raikkailta tuntuvia ideoita, jotka merkitsisivät paluuta vanhaan – ja samalla toimintansa lopettavan sote-kuntayhtymä Kymsoten käytäntöjen perumista.

Aluehallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.) kertoi Kymen Sanomien haastattelussa saaneensa kyselyitä siitä, tekevätkö sote-alan työntekijät oikeita asioita. Siis lääkärit lääkärien töitä ja hoitajat hoitajien – kummatkin tukipalvelujen avustamina.

Eivät ainakaan koko työaikaa. Braskin mukaan Kymsoten aikana sihteeripalvelut on ajettu alas. Merkittävä osa esimerkiksi lääkärien työajasta kuluu erilaiseen tilastointiin tai raportointiin, ja tämä aika on pois varsinaisesta hoitotyöstä. Lisäksi hallintorutiineihin erikoistunut sihteeri todennäköisesti hoitaisi tilastoinnin huomattavasti nopeammin kuin lääkäri.

Olisi loistavaa, jos sihteeripalveluja tuotaisiin takaisin ja jokainen ammattilainen voisi keskittyä oman roolinsa mukaiseen työhön. Tämä voisi lyhentää hoitojonoja. Lisäksi lupaus siitä, että lääkäri saa keskittyä hoitotyöhön, voisi olla melkoinen valtti työpaikkailmoituksessa, jossa houkutellaan työntekijöitä kroonisen lääkäripulan keskellä jo pitkään kipuilleeseen Kymenlaaksoon.

Kyseessä ei ole ainoa esimerkki paluusta vanhaan. Pitkän ulkoistuskauden jälkeen Kymenlaaksossa pohditaan oman palvelutuotannon lisäämistä. Esimerkiksi ikääntyneiden asumispalveluihin aiotaan lisätä omia paikkoja. Tämä tosin on lähes pakko tehdä, sillä hoivakotipaikkojen jonot eivät liiku ja vanhuksia siirrellään kodin, päivystyksen ja osastohoidon välillä. Tilanne rampauttaa jo sairaalahoitoa.

Toki myös ostopalvelujen käyttö jatkuu, mutta suunta on hyvä, jos hoitoketju sujuvoituu oman palvelutuotannon osuutta lisäämällä.

Kummassakin tapauksessa on tietenkin reunaehtoja. Hyvinvointipalvelujen käyttäjät varmasti hyötyisivät molemmista muutoksista. Mutta lisäksi Kymenlaaksossa on pakko miettiä taloutta. Hyvinvointialueen pitäisi hakea seuraavien kolmen vuoden aikana 77 miljoonan euron säästöt.

Sihteerit palaavat ja ulkoistuksista peruutellaan, jos näin saadaan säästöjä.