Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vaalimaan ostoskylä hiljenee viikon päästä – Löytyykö uutta vetäjää?

Vaalimaan Zsar Outlet Village hiljenee tämänhetkisen tiedon mukaan marraskuun lopussa. Ostoskylää hallinnoinut Zsar oy ja sen tytäryhtiö, kiinteistöosakeyhtiö East Gate Development asetettiin Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä konkurssiin lokakuussa. Yhtiöiden velat olivat yhteensä yli 20 miljoonaa euroa.

Ostoskylän liikkeiden loppuunmyynnille varattiin ensin pari viikkoa, sitten aikaa jatkettiin marraskuun loppuun. Ostoskylän liiketoiminnalle etsitään jatkajaa, mutta toistaiseksi sellaista tahoa ei ole ilmaantunut. Se ei sinänsä ole ihme, sillä konkurssipesän selvittäminen vie oman aikansa.

Naapurissa sijaitsevan Scandinavian Shopping Centerin omistaja Sergei Ananiev on tarjonnut joillekin Zsarin liikkeille tiloja omasta kauppakeskuksestaan. Näin kenties edes osa työpaikoista säilyisi Vaalimaalla.

Koko Zsarille on todennäköisesti hyvin vaikea löytää uutta vetäjää ainakaan kovin pikaisella aikataululla. Syyt ovat ilmeiset: Suomen talouden ennustetaan hyytyvän, inflaatio saa kuluttajat varovaiseksi ja itäturismin paluu on kaukana tulevaisuudessa.

Jos Zsar löytää uuden vetäjän, ostoskylän olisi aluksi pakko nojata kotimaiseen kysyntään. Rajaliikenne ei palaudu entiselleen pitkään aikaan. Zsarissa on viime aikoina ollut tavallista vilkkaampaa, kun ihmiset ovat kiinnostuneet loppuunmyynneistä ja mahdollisista tarjouksista. Ostoskylän pitäisi kuitenkin olla houkutteleva ilman alennusmyyntejäkin.

Mahdotonta se ei ole, mutta ostoskylän nostaminen uuteen kukoistukseen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja rahaa. Jos pelastusoperaatioon ryhtyy pikavoitot silmissä, saa todennäköisesti pettyä karvaasti.

Joka tapauksessa ostoskylän toimintaan tullee määrittelemätön tauko marraskuun jälkeen. Nähtäväksi jää millä aikataululla ovet jälleen aukeavat, jos aukeavat.