Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomella on paljon korjattavaa sosiaalisten ihmisoikeuksien toteutumisessa

Alpo Jäppisen mielipidekirjoitus ”Lapsiperheköyhyys on kansakunnan häpeätahra” otti perustellusti kantaa siihen, voidaanko Suomea pitää ” rikkaana teollisuusvaltiona, jossa asuu maailman onnellisin kansa?” Jäppisen aikaisemmatkin kirjoitukset ovat ottaneet kantaa asioihin, joista toivoisin erityisesti asioista päättävien tahojen keskustelevan muulloinkin kuin vaalien läheisyydessä. Suuri kiitos kaikista niistä.

Olen jäsenenä Suomen sosiaalioikeudellisessa seurassa, joka on tehnyt kolme kantelua Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealle uudistetun Euroopan sosiaalisen peruskirjan 12, 13 ja 24 artiklan noudattamisesta Suomessa. Komitealta saadut vastaukset osoittavat, että Suomella on paljon korjattavaa sosiaalisten ihmisoikeuksien noudattamisessa. Perusturvamme eivät ole Euroopan sosiaalisen peruskirjan edellyttämällä tasolla.

Päätökset on annettu vuosina 2015 ja 2017. Sen jälkeen antamissaan johtopäätöksissä Suomen raportteihin komitea on todennut Suomen edelleen jatkavan peruskirjan rikkomista. Suomen valtio ei ole voinut raportoida komitealle, miten eri etuuksien ja tukien yhdistelmillä voitaisiin kattaa köyhyysrajan lähellä olevien ihmisten vähimmäistoimeentulo. Viimeinen seuramme tekemä kantelu, johon Euroopan neuvoston komitea on ottanut kantaa syyskuussa 2022, odottaa julkaisemista.

Kuten Alpo Jäppinen tuo esille, köyhyydessä eläviä lapsia on yli 130 000 ja lähes 800 000 suomalasista elää köyhyysriskissä. Kysyä voi kirjoittajan tapaan, miten toteutuu oikeudenmukaisuus ja ihmisten tasa-arvo Suomessa. Minkälaisia päätöksiä ongelmien todelliseksi poistamiseksi pikaisesti tarvitaan?

Irmeli Virkkula, Kauniainen