Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Äänestäjän on vaikea innostua seurakuntavaaleista, jos ehdokas ei kerro itsestään mitään

Seurakuntavaaleissa äänestäminen kiinnosti eteläkymenlaaksolaisia vielä vähemmän kuin maassa keskimäärin. Alustavien lukujen mukaan alueen kolmesta seurakunnasta vain Pyhtäällä (12,8) äänestysprosentti kohosi yli maan keskiarvon, joka oli 12,7.

Pyhtäällä äänestysaktiivisuus jopa nousi prosenttiyksiköllä vuoden 2018 seurakuntavaaleista. Sen sijaan Kotka-Kymin ja Haminan seurakunnissa äänestysinto hiipui entisestään. Kotka-Kymissä äänensä antoi vain 9,3 prosenttia äänioikeutetuista, kun neljä vuotta sitten äänestäneiden osuus oli vielä 12,2 prosenttia. Haminan seurakunnassa, johon kuuluvat myös Miehikkälän ja Virolahden seurakuntalaiset, äänestysaktiivisuus putosi 15,4 prosentista 11,6:een.

Valtakunnallisesti seurakuntavaalien äänestysprosentti on 1970-luvulta alkaen liikkunut alle 20 prosentin lukemissa. Käyrä on laskeva, ja tällä menolla kymmeneenkin prosenttiin yltäminen tekee pian tiukkaa.

Arkkipiispa Tapio Luoma katsoi ennen vaaleja julkaistussa Uutissuomalaisen haastattelussa ongelmalliseksi sen, ettei valitsijayhdistysten tausta aina ole pääteltävissä esimerkiksi listan nimestä. Luoman mukaan valitsijayhdistykset tulisi velvoittaa kertomaan äänestäjille selkeästi, mitä poliittista tai aatteellista suuntaa ne edustavat.

Arkkipiispan ajatus aatteellisesta avoimuudesta on kannatettava, vaikka tietoa ehdokkaan poliittisesta suuntautumisesta toki oli saatavilla jo näissäkin vaaleissa – jos ehdokas suostui puoluekantansa seurakuntavaalien verkkosivujen vaalikoneessa kertomaan.

Hallaa seurakuntavaaleille tekevät ne ehdokkaat, jotka eivät vaivaudu vastaamaan yhteenkään vaalikoneen kysymykseen saati että antaisivat kuvansa äänestäjien nähtäväksi. Sellaisia vaaliehdokkaita oli Etelä-Kymenlaakson seurakunnissa parikymmentä.

Jos ehdokasta ei sitä vähää kiinnosta, niin vaikea on äänestysoikeutetunkaan innostua.