Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lapsiperheköyhyys on kansakunnan häpeätahra

Hyvinvointivaltio Suomessa on yli 130 000 köyhyydessä elävää lasta. Miten se on mahdollista, kun Suomen pitäisi olla rikas teollisuusvaltio, jossa asuu maailman onnellisin kansa? Onko hyvinvointi, rikkaus ja onnellisuus sekä toimeentulo sittenkin vain huijausta ja jotakin saavuttamatonta fantasiaa, jonka tavoitteista pääsevät nauttimaan vain harvat?

Lähes 800 000 suomalaista elää köyhyysriskissä, ja suuri osa on jo pudonnut syvään lopulliseen köyhyyteen. Minkälaisella sosiaalipolitiikalla maatamme on johdettu ja edelleenkin johdetaan?

Tilastojen valossa siinä politiikassa on pahasti epäonnistuttu. On totta, että on synnytetty työpaikkoja, mutta minkälaisia? Monet työssä käyvät ihmiset eivät tule toimeen palkallaan. Kuka kantaa siitä yhteiskuntavastuuta? Palkka ei riitä välttämättömimpiin menoihin ja kaikesta on tingittävä.

Lähes 800 000 suomalaista elää köyhyysriskissä.

Kohta on taas joulu. Juhlista jaloin, niin kuin kristityillä on tapana sanoa. Joulun alla monissa lapsiperheissä painiskellaan pienien tulojen kanssa ja yritetään järjestää lapsille hyvää joulua ja joitakin lahjoja. Joululahja on lapselle tärkeämpi kuin itse joulu tai yltäkylläisyyttä pursuava joulupöytä.

Monet vanhemmat kokevat riittämättömyyttä tuskaillessaan jouluruokien ja lasten joululahjojen kustannuksia. Rahat eivät kaikkeen riitä. Monet perheet turvautuvat järjestöihin ja seurakuntiin hakiessaan apua joulun nouseviin kustannuksiin.

Tämä on vain mitalin toinen puoli. Suomessa nimittäin asuu satojatuhansia yksinäisiä ihmisiä. Heitä yhdistää yleisesti työttömyys, ikä, vähävaraisuus ja monet sairaudet.

Yksinäisen ihmisen joulu ei ole lämmin sosiaalinen hetki, niin kuin sen pitäisi olla. Monesti joulun merkitys yksinäiselle ihmiselle on jo vuosia sitten kadonnut. Taloudellisen avun saaminen joulunviettoon on usein hankalaa ja lähes mahdotonta.

Alpo Jäppinen, Kotka