Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hienot Kymsotessa laaditut geriatrian hoitopolut elävät vain paperilla

Olen sitkeästi yrittänyt saada ikääntyneelle muistisairaalle äidilleni sosiaali- ja terveydenhoitopalveluita jo pitkään ja olen joutunut seikkailemaan melkoiseen järjestelmäviidakkoon. Yhä on saamatta konkreettista apua äidilleni.

Palvelutarvetta kartoitetaan samalla todeten, ettei resursseja ole tai sitten niitä joutuu odottamaan kuukausia. Yhteistyötä eri tahojen välillä haittaa tietojen salassapito sekä itsemääräämisoikeus, joka harhaisen muistisairaan kohdalla tuntuu naurettavalta.

Hätä ja inhimillinen kärsimys yhä lisääntyy ikääntyneiden keskuudessa.

Eri tahoilla olevat työntekijät jakavat tuskani ja toteavat tekevänsä jatkuvasti päätöksiä, joita eivät tahdo tehdä – esimerkiksi kotiuttamaan vanhuksen, vaikka näkevät, että tämä on pikaisen avun tarpeessa. Hienot Kymsotessa laaditut geriatrian hoitopolut elävät vain paperilla, ja niiden laatimiseen käytetään paljon aikaa ja rahaa.

Ihminen itse ja hänen tarpeensa ovat liukuneet keskiöstä muualle. Järjestelmä tuntuu olevan itsetarkoitus, yhä vähemmin yksilöä palveleva. Vanhus on pitkälti omassa ja omaistensa varassa, ja hänen odotetaan selviävän näin. Entä ne vanhukset joilla ei ole omaisia tai tukiverkkoja?

Sitä miettii mielensäpahoittajan lailla: Ennen oli kaikki paremmin – vai oliko? Mielestäni ainakin vanhus sai enemmän turvaa ja hoitoa sitä tarvitessaan yhteiskunnalta. Ei mene enää kauaa, kun vanhusten määrä kasvaa Suomessa huimasti. Ja jos tällä systeemillä mennään, niin hätä ja inhimillinen kärsimys yhä lisääntyy ikääntyneiden keskuudessa.

Omainen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.