Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ennallistamisasetus vaatii vielä runsaasti hiomista – Metsäpolitiikan kuulumisessa kansallisen päätösvallan piiriin on oltava tinkimätön

EU:n ennallistamisasetus on aiheuttanut runsaasti keskustelua eri tasoilla ja hyvä niin. Nykyisessä muodossaan asetuksessa on runsaasti muokkaamista, jotta se kohtelisi asukkaita ja maita tasapuolisesti ympäri unionia.

Mikäli asetus toteutuisi esitetyssä muodossaan, olisi Suomi kärjessä listattaessa maita, joille sen toteuttaminen tulisi kalleimmaksi. Kun samaan aikaan energiatuotannossa pyritään kohti biotaloutta ja uusiutuvaa energiaa, ollaan tilanteessa, jossa eri tavoitteet ovat jopa ristiriidassa keskenään.

Keskustelu asetuksesta on pyörinyt erityisesti metsien ympärillä. Niiden osalta linjauksen pitäisi olla selvä jo aikaisempien päätöksien pohjalta. Noin vuosi sitten EU:n maatalousministerit hyväksyivät kannan, jonka mukaan metsäpolitiikka kuuluu kansalliseen päätösvaltaan. Tämän suhteen on oltava tinkimätön, eikä sitä tule muussa päätöksenteossa heikentää.

Vähemmälle huomiolle keskustelussa ovat jääneet asetuksen sisältämät haasteet kaupungeille. Näille on asetettu velvoitteita lisätä viheralueita ja latvuspeitteisyyttä. Etelän tiiviimmissä kaupungeissa tämä voi aiheuttaa haasteita uudisrakentamiselle. Kymenlaaksossakin kaikki kolme kaupunkiamme kuuluvat niihin, joissa velvoitteita sovellettaisiin.

Kokonaan asetusta ei toki pidä tyrmätä. Se sisältää myös hyviä ja helposti hyväksyttäviä osasia. Esimerkiksi vesistöihin kohdistuvat toimet parantavat omalta osaltaan niin vapaa-ajankäytön kuin kalastuselinkeinonkin mahdollisuuksia. Kannattaa muistaa, että ehdoton ei tarkoittaa myös, että meidän kanssamme käytävät neuvottelut sisällöstä katsotaan turhiksi. Ja neuvottelemista tarvitaan, jotta asetuksesta saataisiin oikeudenmukainen.

Riikka Turunen, puheenjohtaja

Vappu Kuokka, varapuheenjohtaja

Janne Wall, varapuheenjohtaja

Sami Porkka, toiminnanjohtaja

Keskustan Kymenlaakson piiri