Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Rimaa hipoen – Tiukka talousarvio antaa mahdollisuuden myös kehittää kaupunkia hyvään suuntaan

Jokavuotinen vääntö on taas takana.

”Rimaa hipoen mennään”, tiivisti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Virtanen (sd.) talousarvion äärellä Kotkan kaupungintalolla maanantaina. Kohtuullisen osuvasti sanottu.

Talousarvio on keskeisin kunnan toiminnan ja talouden ohjausväline ja sen laatiminen vaatii laaja-alaista yhteistyötä. Taustalla on kunnan strategia tai pitkän aikavälin tavoitteet, mutta talouden muutokset heijastuvat aina talousarvion laatimiseen. Erityisen haastavaa talousarvion laatiminen on tällaisena aikana, jolloin talousennusteiden tekeminen on epävarmaa.

Erinomaista on se, että energiakuluihin on osoitettu miljoonan euron säästövaade. Se on välttämätön ja oikea askel.

Loppuvuonna päättäjät saavat myös jännittää sitä, millaiseen tulokseen Kymsote taipuu. Sote-menojen arviointi on ollut vaikeaa ja valtionosuudet määräytyvät sote-menojen suuruuden mukaan. Oletettavasti valtionosuudet laskevat ensi vuonna. Lisää vaikeita päätöksiä on vielä luvassa.

Valtuuston kokous venyi tuntikausia kestäväksi maratoniksi, mutta päätöksiä syntyi. Ei liikennepuistoa Kantasatamaan tai koirapuistoa Itärantaan, kyllä Karhulan koulukeskukselle. Panostus koulutukseen ei ole koskaan huono asia. Uudet rakennukset eivät yksin ratkaise parempaa arkea koululaisille, mutta voivat olla välttämättömiä investointeja.

Erinomaista on se, että energiakuluihin on osoitettu miljoonan euron säästövaade. Se on välttämätön ja oikea askel. Sähkön hinta on heilahdellut niin paljon, että riskit on syytä minimoida. Lisäksi energian säästäminen on yksinkertaisesti viisas päätös.

Jos nyt tuntuu siltä kuin talousarvion kanssa käveltäisiin trapetsilla, ensi vuosi on vähintään yhtä haastava. Kuntalaisille tärkeä tieto on se, etteivät kunnallis- tai kiinteistöveroprosentit muutu. Jos vielä työtä riittää tai tukiverkot kannattelevat, on kuntalaisella kelpoiset eväät hyvään arkeen. Kotkan tilanne on haastava, mutta haastavampiakin aikoja on nähty ja niistä selvitty.

Tämän talousarvion puitteissa kaupunkia voi myös kehittää ja houkutella uusia veronmaksajia sekä uusia osaajia.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja.