Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Onnittelut suurituloisille! – On nimittäin niin, että myös Kymenlaakso tarvitsee hyviä veronmaksajia

Verottaja julkaisi jälleen medialle listan kaikista suomalaisista, jotka ovat tienanneet yli 100 000 euroa Suomessa verovuonna 2021. Mediassa ja kahvipöydissä on siis päästy puhumaan rahasta. Se on erinomaista, sillä raha ja oman palkan suuruus ovat aiheita, joista suomalaiset eivät mielellään puhu ääneen. Ainakaan, jos tulotaso on korkea. Pientä palkkaa kehtaa harmitella ääneen, mutta silloinkin sen on oltava selkeästi alle keskitason. Turhasta valittajia on Suomessa perinteisesti katsottu vähän pitkään. Meillä elää sitkeässä viha ahneutta kohtaan ja pelko siitä, että toiset kadehtivat. Aivan turhaan. Rahasta kannattaa puhua.

Verotiedot kertovat tärkeitä asioita suomalaisesta yhteiskunnasta. Ennen kaikkea siitä, miten raha ja joskus valta jakautuvat ja miten ne kytkeytyvät toisiinsa. Olisi huolestuttavaa, jos kovatuloisimpien kärjessä olisi enemmän perijöitä kuin yrittäjiä tai jos poliittiset päättäjät ja kovin valtaeliitti edustaisivat myös maan kovinta tulokärkeä. Verotiedot kertovat myös sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Kovimmassa tulokärjessä on lähes poikkeuksetta miehiä.

Nuorille julkiset verotiedot antavat tärkeää tietoa siitä, miten eri työtehtäviä arvostetaan ja millä alalla palkansaaja voi päästä hyville ansioille.

Verotietojen perusteella näyttää siltä, että yrittäminen kannattaa Suomessa. Siitä hyötyy koko yhteiskunta. Kymenlaaksossa kymmenen kovimmat veronmaksajan kärjessä paistatteli joukko yrittäjiä. Näistä verorahoista hyötyy koko maakunta. Onneksi olkoon! Hienoa, että myös Kymenlaaksossa on suurituloisia. Taloudellinen hyvinvointi nimittäin tunnetusti keskittyy Uusimaalle. Pitkään on purnattu, että yrittämiselle on huonot olosuhteet Suomessa ja erityisesti Kymenlaaksossa. Ei pidä paikkaansa verotietojen perusteella. Lisäksi Suomen yrittäjien viime kevään Kuntabarometrin perusteella Kotka nousi Suomen kolmanneksi parhaaksi yrittäjäkaupungiksi.

Kymenlaaksossa kymmenen suurituloisimman kärjessä on myös kolme lääkäriä. Nuorille julkiset verotiedot antavat tärkeää tietoa siitä, miten eri työtehtäviä arvostetaan ja millä alalla palkansaaja voi päästä hyville ansioille. Lääke- ja kauppatieteiden, juridiikan ja teknisten alojen opiskelu kannattaa, jos raha kiinnostaa. Muilta aloilta pääsee yhtä lailla oman alansa huipulle, mutta ei välttämättä saa yhtä paksua lompakkoa. Toisille se on tärkeää ja toisille ei ole, mutta asian on hyödyllistä olla tiedossa.

Suomalaiset maksavat veroja tunnollisesti ja jopa mielellään. Yli 90 prosenttia suomalaisista kokee, että verojen maksaminen on tärkeä velvollisuus. Voisi jopa sanoa, että se on arvokas ele, vaikka kuinka ottaisi nuppiin. On syytä nostaa hattua jokaiselle meille, jotka maksamme verotuloja, sillä kaikki eivät voi ansiotyötä tehdä. Turvallisessa yhteiskunnassa ei ole korkeita muureja kotien ympärillä ja kalliita yksityiskouluja oppimisen takaamiseksi. Mahdollisuus ambulanssikyytiin on kenellä tahansa. Suomessa on edelleen vapaus elää turvallista arkea missä tahansa, mikä on utopiaa monessa maassa.

Ennen kaikkea, yksi tärkeä huomio. Kansalliset verotiedot kertovat, että myös tällaisessa korkean verotuksen maassa on mahdollista rikastua. Jos joku väittää toisin, saa tarkistaa kantansa.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja.