Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Seurakuntavaaleissa ehdokaskatoa – Osa jäsenistöstä saattaa kokea kirkkovaltuustot etäisiksi

Seurakunnissa on havaittavissa sama suuntaus kuin kunnallispolitiikassa. Luottamustehtäviin halukkaita henkilöitä on tarjolla yhä vähemmän. Yksi syy voi olla se, että osa jäsenistöstä kokee kirkkovaltuustot ja päätöksenteon seurakunnissa tai ylipäätään jähmeäksi tai mielenkiinnottomaksi.

Kaikkiaan Etelä-Kymenlaakson kolmessa evankelisluterilaisen kirkon seurakunnassa eli Kotka-Kymin, Haminan ja Pyhtään seurakunnassa on ehdokkaana 163 henkilöä. Ehdokkaiden määrä on vähentynyt esimerkiksi Kotka-Kymissä ja Haminassa parillakymmenellä viime seurakuntavaaleihin verrattuna.

Vaaleissa valittavat kirkkovaltuustot päättävät seurakunnan toiminnasta ja taloudesta. Monessa seurakunnassa todellisuutta on se, että joudutaan miettimään riittävätkö varat kaikkeen nykyiseen toimintaan. Vaalikoneessa ehdokkaat joutuvat miettimään, olisivatko he valmiita karsimaan seurakunnan tiloista vai henkilöstöstä, jos taloustilanne vaatii valintaa. Kotka-Kymissä, Haminassa ja Pyhtäällä valtaosa ehdokkaista karsisi mieluummin tiloista kuin henkilöstöstä. Toimintaa pidettiin tärkeämpänä kuin seiniä.

Vaalikoneessa kysyttiin talouden lisäksi arvoista. Suomessa on sukupuolineutraali avioliittolaki, mutta evankelisluterilaisessa kirkossa samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen avioliittoon ei vielä ole mahdollista kaikissa seurakunnissa. Osa niin ehdokkaista kuin äänioikeutetuista saattaa kokea tämän kysymyksen olleen vailla ratkaisua liian kauan.

Osa ehdokkaista näkee kirkon toimivan vastoin lainsäädäntöä ja syrjivän samaa sukupuolta olevia pareja. Vasta-argumentit nojaavat Raamatun tulkintaan, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.

Koko maassa vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 54 prosenttia kannattaa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä. Kirkon viestinnän mukaan tämä on selvästi enemmän kuin kannatus nykyisten luottamushenkilöiden kesken. Asiaa eivät ratkaise seurakuntien kirkkovaltuustot, mutta tulevaisuuden suunnan ehdokkaiden enemmistön kanta toivottavasti näyttää.