Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kulukurin rinnalle myös hyviä uutisia – Tiukoista ajoista huolimatta kuntien on uskallettava investoida

Kotkan ja Haminan kaupunkien talousarviot ennustavat haastavia aikoja: kulukurin on pidettävä, mutta myös kasvuun on uskallettava investoida. Ensi vuonna molemmat kaupungit ovat yltämässä positiiviseen tulokseen, mutta sen jälkeen kaupunkien tulos on painumassa alijäämäiseksi.

Suurin haaste kaikille Etelä-Kymenlaakson kunnille on ollut arvioida sote-menojen suuruutta, eikä kasvaneita kuluja ole tähän mennessä otettu ilolla vastaan. Sote-menot ovat nousseet koko maassa. Valtionosuus määräytyy menojen suuruuden mukaan. Oletettavasti valtionosuudet laskevat ensi vuonna, ja samalla kunnallisverotulot pienenevät. Yhtälö on hankala tasapainoisen kuntatalouden näkökulmasta.

Koti halutaan sieltä, missä on hyvä elää tavallista arkea.

Valtiontaloudessa on omat haasteensa, eikä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ole helpottanut maailmantalouden viriämistä koronapandemian jälkeen. Suomi velkaantuu, inflaatio kuluttaa reikää kuluttajien lompakoihin ja erityisesti energian hinnan voimakas nousu huolestuttaa niin teollisuutta, julkista hallintoa kuin kuntalaisiakin. Moni on aidosti huolissaan siitä, mihin omat rahat riittävät. Silloin turvaverkkojen on tärkeä kannatella, arjen pysyttävä uomissaan.

Menokurin rinnalla kuntien pitäisi pystyä kirkastamaan itselleen ja ulkopuolisille omat vetovoimatekijät ja vahvuudet. Mihin tulisi ja on varaa investoida, jotta kuntalaiset viihtyvät ja uusia asukkaita saadaan nyt ja kymmenen vuoden kuluttua? Tehtävä ei ole helppo.

Puhe talouskasvusta, työpaikoista tai veroista ei yksin riitä. Hyvät peruspalvelut, virkeä kaupunkikulttuuri ja kaupungin omaleimaisuus ovat vähintään yhtä tärkeitä tekijöitä. Kuntalaiset tarvitsevat myös hyviä uutisia.

Erityisesti lapsiperheille päiväkodit, liikuntamahdollisuudet ja lähimetsät voivat olla ratkaisevan yksinkertaisia valtteja. Koti halutaan sieltä, missä on hyvä elää tavallista arkea. Siksi myös investointeja tulevaisuuteen on uskallettava tehdä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja.