Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koululiikunta on tärkeää, mutta päävastuu riittävästä liikkumisesta on ihan muualla

Olympiakomitean vastavalittu huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen ehdotti äskettäin radikaalia ratkaisua liikkumattomuuteen. Heikkisen mielestä lääkäreiden pitäisi määrätä liikuntareseptejä. Hän katsoo asiaa paitsi kansanterveyden, myös kilpaurheilun vinkkelistä. Lasten ja nuorten liikkuminen on huippu-urheilun tärkein perusta.

Kotkalainen liikunnanopettaja ei innostunut liikuntaresepteistä. Hänen mielestään yksi avain lasten ja nuorten liikuntainnostuksen kasvattamiseen voisi olla koulun liikuntatuntien lisääminen, ainakin yhdeksännellä luokalla. Esimerkiksi Kotkassa vain kuudennella ja kahdeksannella luokalla liikuntaa on kolme viikkotuntia, muilla luokka-asteilla kaksi.

Todennäköistä on, että liikunnanopettajan ajatus nostattaa puolestaan muiden aineiden opettajien kulmakarvoja. Vähintäänkin se herättää kysymyksen: mistä liikunnan lisätunti napataan pois. Nipistetäänkö yksi tunti pois matematiikasta vai tingitäänkö valinnaisaineista? Vai kasvatetaanko kenties tuntikehystä?

Lasten, nuorten ja ihan kaikenikäisten liikkuminen on tärkeää. Nuorempien ikäluokkien liikkumisessa koulu on tärkeä innoittaja, mutta päävastuu on ihan muualla. Kodeissa ratkotaan joka päivä, lähdetäänkö yhdessä kävelylle tai uimahalliin vai istutaanko sohvalla kännykät kädessä. Vanhemmat päättävät, kyyditsevätkö lapsensa paikasta toiseen vai kannustavatko kävelemään tai pyöräilemään. Kuntien sekä liikunnan ja vapaa-ajan yhdistysten vastuulla on, millaisia tiloja ja millaisia mahdollisuuksia on tarjolla.

Kilpaurheilulla on paikkansa maailmassa. Moni lapsen ja nuoren vanhempi kaipaa kuitenkin jälkikasvulleen ja itselleenkin rentoa "höntsäilyä". Metrejä, sekunteja, maaleja ja pisteitä laskemattomalle leppoisalle tekemiselle on toivottavasti sijansa myös nykyaikaisessa koululiikunnassa. Liikkumaan kun olisi tärkeintä saada ne, joiden lihaskunto ja koordinaatio ei ole huipputasolla. Ne, jotka entisaikojen koulutunneilla olisi aina valittu joukkueisiin musertavasti viimeisinä.