Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Merikeskus Vellamon kattovuodot on saatava korjattua – Riippumatta siitä miten oikeusprosessissa käy

Merikeskus Vellamon kattokiistan puimista saatetaan jatkaa hovioikeudessa. Kotkan kaupunki ja rakennusliike YIT ovat erimielisiä siitä, mikä museorakennuksen kattovuodot on aiheuttanut ja millaisin korvauksin asiasta päästäisiin sopuun.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi muutama viikko sitten YIT:n maksamaan kaupungille reilut 600 000 euroa korvauksia urakkasuorituksen sopimusrikkomuksesta. Samalla Kotkan kaupungille määrättiin reilun 100 000 euron edestä maksettavaa YIT:n asianosais- ja oikeudenkäyntikulua.

Merikeskus Vellamo saatiin Kotkaan vuonna 2008 kovan kilpailun jälkeen. Kansan syvät rivit eivät välttämättä aina olleet hankkeen kannalla, mutta virkamiehet ja poliitikot lobbasivat vimmatusti Kotkan puolesta. Nord Stream -hankkeestakin innostunut silloinen pääministeri Paavo Lipponen vaikuttaa olleen Kotkan puolella. Suomen merimuseo olisi kuitenkin hyvin voinut päätyä myös Turkuun.

Päätöksen jälkeen Kotkan Kantasatamaan kohosi arkkitehtonisesti upea ja ainutlaatuinen museorakennus. Se, että rakenteet alkoivat vuotaa pian valmistumisen jälkeen on varmasti ollut yhtäläinen pettymys sekä kaupungille että rakennuttajalle, kuin myös kaupunkilaisille.

Merikeskus Vellamon korjaamiseen joudutaan yhä laittamaan verorahoja. On ymmärrettävää, että kaupunki lähti hakemaan korvauksia käräjäteitse. Yhtä lailla on ymmärrettävää, ettei reilun 600 000 euron korvaus vaaditusta yli kolmesta miljoonasta tunnu tyydyttävältä.

Nykyään Vellamo on erottamaton osa kaupungin imagoa ja vetovoimaa. Sen arvo pääsee vielä paremmin oikeuksiinsa uuden Xamkin kampuksen ja Satama Areenan myötä. Katto on korjattava riippumatta siitä, miten oikeusprosessissa käy.

Kiistalle voi vain toivoa pikaista päätöstä.