Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Keskustan kannatus – tästäkin selvitään!

Haluan vastata iittiläisen Ari Hyvösen arvioon Suomen Keskustan heikoista kannatusluvuista. Kiitos mielenkiinnosta ja huolen kantamisesta – siihen on aihetta. Keskustan paikka on keskellä, osin Maalaisliiton ja Edistyspuolueen jäljillä. Näillä keskustalaisilla puolueilla oli merkittävä rooli reilu sata vuotta sitten, kun oli ratkaistava maamme tulevaisuus ankaran sisällis- ja vapaussodan jäljiltä. Poliittinen keskusta oli ratkaisijan roolissa puolustaessaan tasavaltalaista hallitusmuotoa.

1920-luvulla alkutuotannosta sai toimeentulonsa 70 prosenttia väestöstä, 1950-luvulla noin 35 prosenttia, 1980-luvulla noin 13 prosenttia, nyt alle 3 prosenttia. Jos keskusta olisi vain alkutuotannon puolue, olisi puolueen nykyinen kannatus vieläkin hämmästyttävän suuri. Kymmenen prosentin kannatus on pieni puolueelle, joka kunnioittaa hyviä suhteita ja on rohkeasti ottamassa vastuuta maamme vaikeinakin aikoina. Ehkä kaikki viestit eivät ole menneet perille.

Keskusta ajaa perheen asiaa – viimeisimpinä saavutuksina perhevapaauudistus sekä indeksiin sitomattoman lapsilisän puutteen korvaaminen ylimääräisellä lapsilisällä. Keskusta on edistys- ja sivistyspuolue – korkeakoulutuksen aloituspaikkoja on lisätty ja laajennettu.

Keskusta on itsenäisen Suomen asialla – se on lisännyt puolustuksemme resursseja ja käynnistänyt Natoon liittymisen oikealla hetkellä. Keskusta on hillinnyt polttoaineiden verotuksen nostoa ja ajanut jakeluvelvoitteen muutoksen, joka laski polttoaineiden hintaa.

Keskusta on ainoa puolue, joka on oikeasti taistellut metsänomistajien, Suomen metsäteollisuuden ja sen myötä tuhansien teollisuustyöntekijöiden työllisyyden puolesta – se ei ole lähtenyt kokoomuksen pietikäismallin tukijaksi Eurooppaan. Keskusta puolustaa kotimaisten energialähteiden käyttöä, kuten turpeen ja energiapuun käytön lisäämistä silloin, kun se on maamme turvallisuuden kannalta hyödyllistä. Suomen huoltovarmuus on pidettävä maamme rajojen sisällä omissa käsissä.

Keskusta ei pelkää tehdä työtä edes vihervasemmistohallituksessa, vaan kantaa vastuunsa yhteistyötä kunnioittaen, ei bensapumpulla kiroillen.

Keskusta on maltillinen yleispuolue: ”Ei oikeaan, ei vasempaan, vaan suoraan eestä Suomenmaan!”

Juha Kytömäki, Hamina