Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Alhaiset ajonopeudet laskevat bensan hintaa ja voivat säästää ihmishenkiä – Syksyn pimeydessä myös heijastimet parantavat turvallisuutta

Syksy on taittunut pimeään ja sateiseen aikaan, jolloin liikenneturvallisuus nousee taas erityiseen valoon.

Fintrafficin liikennelaskennan mukaan keskimääräinen ajonopeus laski edellisestä vuodesta Hyväntuulentiellä Kotkansaarelle päin tultaessa. Syynä tähän on tietysti Paimenportin tietyömaa. Ajonopeuksien muutoksista kertoo myös se, että Haminassa Lankamalmin ja Kolsilan mittauspisteissä keskinopeudet hieman kasvoivat, kun taas Karhulassa ja Pyhtään Siltakylässä mitattiin alhaisimpia nopeuksia.

Rajoitusten mukainen ajonopeus lisää liikenneturvallisuutta ja vähentää bensiinin kulutusta. Koska keveämpi kaasujalka on helpotus kukkarolle, tämä lienee varsinkin viimeaikaisessa bensiinin hintakehityksessä helppo muistaa.

Liikenneturva puolestaan lähestyy kouluja ja tielläliikkujia normaaliin syksyiseen tapaansa muistuttamalla heijastimien tärkeydestä. Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta liikkuvan jalankulkijan 50 metrin päästä, kunnollinen heijastin sen sijaan näkyy vastaavassa tilanteessa 350 metrin päähän. Heijastin on selkeästi etu turvallisuudelle. Ihmetellä saattaakin, että tilastojen mukaan vain puolet suomalaisista käyttää heijastinta.

Oma lukunsa ovat pyöräilijät, jotka eivät noudata lakia etu- ja takavalojen käytöstä. Ajelu valaistuilla reiteillä voi antaa vääränlaisen tietoisuuden omasta näkyvyydestä.

Kaikkien ajoneuvojen kuljettajien, erityisesti autoilijoiden, on syytä huolellisesti kantaa vastuunsa liikenneturvallisuudesta aina, mutta varsinkin silloin, kun liikenteessä on autoilijoiden lisäksi paljon kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita.

Mahdollisissa onnettomuustilanteissa autoilija on aina muita tielläliikkujia paremmassa turvassa peltikuoren sisällä.