Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suomessa on varauduttu hybridiuhkiin – Kaasuputkiin kohdistuva isku on epätodennäköinen

Merenpohjassa kulkeviin Nord Stream -kaasuputkiin kohdistuneet tuhotyöt ovat nostaneet esiin huolen Suomen mantereelle asennetuista kaasuputkista.

Nord Stream -putkien luona tapahtui muutama viikko sitten kolme räjähdystä, jotka aiheuttivat suuret kaasuvuodot. Iskuja on epäilty Venäjän tekemiksi. Ruotsin rikostutkinta on kesken.

Vaikka vahvistusta Venäjän osallisuudesta räjähdyksiin vielä odotetaan, jännitteet idän ja lännen välillä kiristyivät selvästi. Samalla lännessä kohotettiin entisestään valmiutta kohdata kriittiseen infrastruktuuriin, kuten sähkö-, kaasu ja tietoliikenneverkkoihin kohdistuvia hyökkäyksiä.

Suomessa on osattu varautua hybridiuhkiin jo pitkään. Ei ole sattumaa, että Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus pitää päämajaansa Helsingissä.

On selvää, että Nord Streamin poliittinen ja strateginen merkitys on huomattavasti suurempi kuin Suomen runkoverkkoputkien, saati paikallisten kaasunjakeluputkien. Mitään valtionsalaisuutta suomalaisiin kaasuverkkoihin ei liity. Gasgridin ylläpitämän runkoverkon kartta on julkisesti kaikkien nähtävillä yhtiön nettisivuilla.

Ennen sotaa putkissa virtasi pääsääntöisesti venäläinen kaasu. Nyt siitä on luovuttu, ja kaasua tuodaan Baltiasta sekä tuotetaan kotimaisissa biokaasulaitoksissa. Energiaomavaraisuuteen pyritään nyt päättäväisesti ja pakon edessä, ja se on pitkässä juoksussa järkevää. Biokaasua voi hyvin lisätä Suomen energiapalettiin.

Äkillinen muutos tarjonnassa on nostanut kaasun hintaa siinä määrin, että yhä useampi kaupallinen ja teollinen toimija on joutunut pohtimaan kaasun käyttöä. Näin tekee myös moni omakotitaloasuja. Se vähentää entisestään todennäköisyyttä sille, että Suomen kaasuverkostoon kohdistuisi jonkinlainen isku.

Suurin kaasuputkiin liittyvä riski onkin edelleen niiden lähettyvillä urakoivat kaivinkoneet.