Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Jätevesi lokasi Kymen Veden mainetta – Yhtiö joutuu puhdistamaan myös kunniaansa Itärannassa pitkään

Kymen Vesi on syksyn aikana joutunut kiusallisen huomion kohteeksi – kaupunkilaisten näkökulmasta perustellusta syystä.

Yhtiö on saneerannut jätevesipumppaamoaan ja epäonnistunut tarjoamaan vesihuoltopalveluitaan laadukkaasti, kuten se lupaa toiminta-ajatuksessaan. Kymen Vesi on joutunut taipumaan jätevesien ylivuotoihin kahdesti kesän aikana, eikä pakon edestä vastaan tulleista tilanteista ole selvitty puhtain tyylipistein.

Hajuhaitat herättivät laajaa huomiota, mutta yhtiö ei kertonut kaupunkilaisille tilanteesta.

Vastuullisuuskysymyksiin olisi tärkeä perehtyä huolellisesti jokaisessa yrityksessä ja erityisesti niissä, joissa ympäristön puhtaudesta kannetaan suoraa vastuuta.

Kesä- ja elokuussa Itärantaan päätyi 4,5 miljoonaa litraa jätevettä. Itärannassa merenlahden vesistöalue on matala. Yhtiön mukaan vesi on ollut poukamassa huonolaatuista jo pidemmän aikaa. Kunnostustarvetta "on pohdittu" viranomaisten kanssa jo pidemmän aikaa. Mitään konkreettista ei kuitenkaan ole tehty tavalla, joka olisi herättänyt kaupunkilaisten luottamuksen.

Alueella on venesatama, valkamassa uitetaan koiria säännöllisesti ja ihmiset käyvät paikan päällä uimassa, vaikka kyseessä ei olekaan kaupungin virallinen uimaranta. Näin on ollut vuosia. Elokuun lopulla yhtiö valutti vesistöön tuhansia kuutioita jätelietettä. Samana viikonloppuna paikan päällä järjestettiin lapsille onkikilpailu ja Itärannan asukkaat kävivät helteisessä säässä uimassa tietämättä vedenlaadun merkittävästi heikentyneestä laadusta.

Huolimaton toiminta yrityksen arvojen ja toiminta-ajatuksen kannalta ja ennen kaikkea heikko viestintä tuo perin ikävää mainehaittaa yhtiölle ja nakertaa asukkaiden luottamusta pitkään. Yhtiö on kertonut järjestävänsä Itärannan asukkaille keskustelutilaisuuden, mikä on hyvä yritys paikata suhteita paikallisiin asukkaisiin. Lisäksi Kymen Vesi on luvannut viestiä paremmin suoraan kaupungin asukkaille. Tämä on vähintä mitä yhtiö voi tehdä kaupunkilaisten suuntaan.

Tänä päivänä huolimaton suhtautuminen ympäristölle aiheutettuihin pieniinkin haittoihin voi tuoda todella suuren mainehaitan yritykselle. Vastuullisuuskysymyksiin olisi tärkeä perehtyä huolellisesti jokaisessa yrityksessä ja erityisesti niissä, joissa ympäristön puhtaudesta kannetaan suoraa vastuuta.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja.