Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kymenlaakson yritysten viesti työvoimapulasta on syytä ottaa vakavasti – Töitä riittäisi erityisesti ammatillisille osaajille

Kymenlaakson kauppakamarin tuore jäsenkysely kertoo alueen yritysten työvoimatilanteesta asioita, jotka on syytä ottaa tosissaan. Kauppakamarin mukaan 63 prosenttia sen jäsenyrityksistä kärsii vakavasta työvoimapulasta – talouden heikkenevästä suhdanteesta huolimatta. Peräti 73 prosenttia kertoi työvoiman saatavuusongelmien rajoittavan yrityksen kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä.

Työvoimapulaa tarkemmin perattaessa nousi esiin muutamia perussyitä. Lähes puolet vastaajista oli sitä mieltä, että työllistämisen esteenä on hakijoiden vähäinen työkokemus. Kolmannes piti syynä sitä, että hakijoilla on avoinna oleviin tehtäviin soveltumaton koulutus. Myös kannustinloukut mainittiin.

Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtajan Marika Kirjavaisen mukaan yrityksistä on tullut työvoimaongelmaan myös ratkaisuehdotuksia. Yksi sellainen voisi olla, jos ammatillisten oppilaitosten opiskelijat tulisivat viimeiseksi kouluvuodeksi yrityksiin oppisopimuskoulutukseen. Näin voitaisiin varmistaa, että ammattitaito kehittyy käytännön työtä vastaavaksi.

Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen on sanonut, että työvoimapulasta puhuttaessa keskustelu keskittyy liikaa korkeasti koulutettuihin asiantuntijoihin. Valtosen mukaan yrityksillä on suuri tarve nimenomaan ammatillisen koulutuksen hankkineista osaajista.

Samaa todistavat Kymenlaakson kauppakamarin jäsenyritykset. 70 prosenttia vastaajista tarvitsee eniten ammatillisesta koulutuksesta valmistuneita työntekijöitä.

Menestyvät yritykset ovat seudun elinehto. Oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä on tehty tähänkin asti. On kaikkien etu, jos se entisestään tiivistyy ja tuo tuloksia työvoimapulaa taklattaessa. Palavereiden asialistalle sopii vallan mainiosti yritysten mainitsema oppisopimuskoulutus sekä niinikään esiin nostetut muunto- ja täydennyskoulutuksen lisääminen sekä koulutusten sisältöjen kehittäminen.