Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lenin ei hyökännyt naapurimaihin, vaan solmi rauhan – Tsaarin patsas saa jäädä Helsinkiin, vaikka tsaari valtasi koko Suomen

Kymen Sanomien artikkelissa "Kiistellyn patsaan siirto-operaatio synnytti pienen kansanjuhlan" kotkalainen Juhani Pekkola sanoi: "Yksi synkkä vaihe historiaa on pois katukuvasta. Nyt voidaan siirtyä kohti parempaa huomista".

Historiassa on tunnetusti synkkiä vaiheita, kuten elämässä yleensä. V. I. Lenin (1870-1924) oli vallankumousjohtaja, ja tämä vei Venäjän sisällissotaan. Lenin ei kuitenkaan koskaan hyökännyt naapurimaihin vaan pikemminkin solmi rauhan keisarillisen Saksan kanssa. Brest-Litovskin rauha lopetti ensimmäisen maailmansodan Venäjän ja Saksan välillä.

Tsaarin patsas on Helsingin Senaatintorilla. Venäläiset valtasivat tsaarin johdolla koko Suomen sodassa vuonna 1809. Sillähän saakin tsaari jo patsaan pääkaupunkimme paraatipaikalle. Eikä Suomen valtaaminen ole ilmeisesti synkkää, koska patsas saa jäädä paikoilleen. Olkaamme iloisia tsaarin patsaasta ja Suomen valloittamisesta.

Yhtä asiaa tosin en ymmärrä. Mitä tekemistä talvisodassa Kotkaan pudotetuilla pommeilla ja Leninillä on keskenään?

Pentti Heinonen,

Hamina