Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kaasuputkia ei tulisi korjata – Samalla voidaan luopua kokonaan Venäjän maakaasusta

Miksi Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 -kaasuputkien räjähdysten aiheuttamat vauriot haluttaisiin vielä korjata? On tultu siihen, että kuinka haavoittuva tällainen infra todellisuudessa on. Nyt kun kaasupaine putkissa on laskenut nollaan, massiivinen määrä suolaista merivettä on valunut putkeen vauriokohdista molempiin suuntiin, aina lähimmille sulkuventtiileille saakka. Meren syvyys ja paine pitävät siitä huolen. Putket ovat noin 70 metrin syvyydessä meren pohjassa. Kaasuputkien sulkuventtiilit sijaitsevat maissa putken molemmissa päissä. Voi olettaa putkien olevan korjauskelvottomia.

Suolaisen meriveden aiheuttama korroosio putkessa alkaa heti, kun kaasun tilalle valuu merivettä. Vauriokohdissa korroosio on jo alkanut aiemmin. Toisekseen meriveden poistaminen ja putken huuhteleminen makealla vedellä sekä sisäpuolinen pinnoittaminen on todella vaativa operaatio, jollaista ei ole koskaan aiemmin kukaan tehnyt. Jos sellaista joku edes suunnittelee, voi varmasti varautua erittäin suuriin kustannuksiin.

Parasta olisi hylätä putkien korjaukset ja luopua kokonaan Venäjän maakaasusta. Sehän korostaa ja nopeuttaa Euroopan vihreää siirtymää, kun yksi fossiilinen verienergia on kokonaan poissa Putinin sotakassasta. Voi olla, että Putin ampuikin omaan jalkaansa, jos todetaan Venäjän syyllistyneen räjähdyksiin.

Alpo Jäppinen

Kotka