Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kaikille sähkötuki ei osu – silloin ainoa vaihtoehto on karsia muita menoja

Talvikuukausista on tulossa monille kotitalouksille erittäin vaikeita sähkönhinnan rajun kohoamisen vuoksi. Vaikeimmassa tilanteessa ovat sähköllä lämmittäjät, joille lisää maksettavaa voi tulla useita tuhansia euroja.

Hallituksen laatima sähkötukipaketti pyrkii auttamaan vaikeimmassa tilanteessa olevia. Tukea on luvassa tammi–huhtikuuksi joko kotitalousvähennyksenä tai Kelan maksamana sähkötukena.

Asiantuntijat ovat julkisuudessa arvostelleet sähkötukipakettia siitä, ettei se auta kaikkia apua tarvitsevia. Väliinputoaja voi olla keskituloinen, jonka sähkölasku kasvaa, mutta ei niin paljon, että se saavuttaisi verovähennykseen tarvittavan määrän. Jos säästöjä ei ole ja energiaremontti on tekemättä, saattaa moni joutua turvautumaan laskujen maksamiseen luotolla.

Kuluttajaliitto on tällä viikolla vedonnut sähköyhtiöihin ja pyytänyt niiltä joustoa laskujen maksuaikoihin. Maksuaikojen sopiminen voi auttaa, kun sähkölasku on merkittävästi suurentunut eikä mahdollisuutta varautua ennakkoon koko summan maksamiseen ole ollut.

Monilla todellisuus on kuitenkin se, ettei eräpäivän siirtäminen tai laskun pilkkominen osiin auta. Jos rahaa ei ole, sitä ei ole. Sähköä ei voi loputtomasti säästää eikä pitkän ajan ratkaisuna harkinnassa ehkä oleva asumismuodon tai talouden energiamuodon muuttaminenkaan onnistu käden käänteessä.

Silloin ainoa vaihtoehto on säästää jostakin muusta. Koronavuosien jälkeen voidaan jälleen matkustaa, käydä tapahtumissa ja harrastuksissa. Nämä todennäköisesti ovat niitä asioita, joista moni sähkölaskunmaksaja ensimmäisenä säästää. Ja jos näihin ei ole ollut varaa tähänkään asti, säästö osuu arkipäivän asioihin, kuten ruokaan.

Kuluttajaliitossa kannetaan huolta kuluttajien joutumisesta maksuvaikeuksiin tai pahimmillaan maksuhäiriömerkintöjen saamista. Tämä ei ole kenenkään etu.

Sähkölaskun tullessa kannattaa maksuvaihtoehdoista toki neuvotella sähköyhtiön kanssa. Ja samalla varautua vaivannäköön: sähkötukien selvittäminen ei ole aivan yksinkertaista, ja oma lukunsa on sähköyhtiöiden ruuhkautuneisiin puhelinpalveluihin jonottaminen. Näissä asioissa apua pitäisi nyt ennemmin aktiivisesti tarjota kuluttajille kuin olettaa jokaisen osaavan ja kykenevän erilaisia vaihtoehtoja itse selvittää.