Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kotka poistaa Venäjä-kriittisen taidekokonaisuuden erikoiseen aikaan

Kotkan kaupunginvaltuusto päätti virkamiesten ja museon alkuperäisen esityksen vastaisesti siirtää virolaisen Matti Varikin teoksen varastoon. On selvää, että monelle päättäjälle taustakantimena oli kannanotto Putinin hyökkäyssodalle – siitäkin huolimatta, että aatteellishistorialliset yhtymäkohdat Leninin ja Putinin välillä ovat päinvastaiset. Perusteluissa mutu ja tunteet voittivat järjen.

Päätöstä tehtäessä yritettiin urakalla tuoda esille, että puiston kokonaisilme on itse asiassa ollut Leniniä ironisoiva jo melkein 30 vuotta. Puolalaisen Krystof Bednarskin "Leninin puuttuva käsi" -teos on ollut olennainen osa puistoa vuodesta 1995 asti. Kun kadun tallaaja katsoo puistoon päin, on Bednarskin teos pääosassa.

Moni päättäjä kieltäytyi ymmärtävänsä käden ironisoivaa sävyä, joten olin varmuuden vuoksi yhteydessä puolalaiseen – myös oman maansa itsenäisyydestä kamppailleeseen taiteilija Bednarskiin.

Luvalla Bednarskia siteeraten ja vapaasti suomentaen:

"Ymmärrän hyvin syyn, miksi joku tänään toivoisi Leninin patsaan poistamista. Minulle on tärkeää korostaa, että "Leninin puuttuva käsi" -teokseni merkitys on Venäjä-vastainen. Tämä veistos, kuten muutkin poliittiset työni, ovat todisteita ajasta, jolloin taistelimme kansojemme itsenäisyydestä. Ikävä kyllä 80–90-luvuilla tekemäni työt ovat yhä ajankohtaisia, esimerkiksi teokseni "Victoria – Victoria" vuodelta 1983. Sitä käytettiin julisteissa 2014 tukemaan oranssia vallankumousta Ukrainassa ja sotaa Donbassissa."

Totuus on, että Kotka poistaa samaan aikaan Venäjä-kriittisen teoksen, sekä Ukrainan ja Suomen itsenäisyyden kannalta olennaisen historiallisen henkilön patsaan vain muutaman päivän jälkeen siitä, kun Putin on liittänyt keinotekoisin kansanäänestyksin hyökkäyssodassa valtaamia alueitaan Venäjään. On siinä jälkipolvilla ihmettelemistä.

Joona Mielonen

Kotka, kaupunginvaltuutettu (vas.)