Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kuka vastaa laitosvanhusten kulttuuritarjonnasta?

Ennen suurta muuttoa moni hippasee viimeiset elonpäivänsä vierailla käytävillä, hoivakodeissa kuten nykyään sanotaan. Ja monille sopeutuminen laitosolosuhteisiin on haasteellisempi kuin vuorikiipeilijälle Mount Everestin valloitus.

Viime aikoina yhteiskunnallinen keskustelu on kilpistynyt hoitajamitoitukseen, aivan kuin se olisi ratkaisu kaikkeen. Luvut eivät kuitenkaan yksin pidä elämänlaatua yllä.

Miksei taidetta koko sen laajan kentän voimalla ole otettu osaksi laitosvanhuksen elämää?

Jokainen meistä vanhenee ja jokainen meistä toivoo, että muutos eletyn elämän ja sen loppuvaiheen välillä sujuisi kitkattomasti elämästä kiinni pitäen. Miksei taidetta koko sen laajan kentän voimalla ole otettu osaksi laitosvanhuksen elämää? Kirjallisuus, kuvataide, musiikki ja vaikka moderni tanssi säännöllisesti ja vaihtelevasti puolen tunnin annoksena viikoittain – kuten se jokapäiväinen pilleri – säväyttäisi paitsi vanhuksen myös hoitajan elämää.

Virkaan tullessaan kaupungin kulttuurijohtaja toivotti tervetulleeksi divaanille keskustelemaan, tulossa ollaan. Kotkalla on runsaasti vanhuspääomaa, se on rikkautemme.

Heikki Pennanen, Kotka