Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mikä on suomalaisen koripallon tila alkavalla kaudella?

Tätäkö on kotimainen Korisliiga kautena 2022–23 maassamme? Urheilulehden ennakkoarviossa oli mukana kaksitoista joukkuetta ympäri Suomea. Eräs joukkueista oli oman kaupunkimme ylpeys KTP-Basket.

Yksi asia lehden artikkelissa kiinnitti huomiota: missä ovat kotimaiset pelaajat avauskokoonpanosta? Lehdessä mainittiin sana tähtikentällinen eli viisi parasta pelaajaa per joukkue. Kotkassa tähän kentälliseen kuului vain yksi kotimainen pelaaja, Joonas Lehtoranta, muut tulivatkin muista maista kuin Suomesta.

Tämä asetelma olikin myös muissa korisliigajoukkueissa. Laskin kaikki kaksitoista joukkuetta, avauskokoonpanoissa oli mainittu 14 kotimaista pelaaja ja 46 pelaaja ulkomailta. Tätäkö on nykyään kotimainen koripallo? Onko tässä yksi syy, miksi moni lahjakas junnupelaaja lopettaa lajin harrastamisen: ei sovi kentälle, kun miesten pelit alkaisivat. Vain harva pelaaja läpäisee tämän seinän ja jatkaa uraansa koripallon parissa maailmalla.

Ennen joukkueessa oli vain muutaman jenkkivahvistuksen paikka, ja loput pelaajat tulivat Suomesta. Onko nykyään niin, että koripallossa taso on niin huono, ettei kotimaisin voimin saada katsomoita täyteen, ja viihdearvo lajissa on parempi, kun ulkomaanavut pompottavat palloa koria kohti ja lopuksi donkkaavat sen sisään.

Usein kotimainen pelaaja jää pullopojan rooliin sekä vaihtopenkillä ottelun seuraajaksi. Ehkä hän pääsee loppuminuutiksi kentälle, jos ottelu on jo tuloksellisesti selvä.

Tulisiko ulkomaisten pelaajien määrää joukkueessa rajata, jotta nämä "vilttiketjun" koripalloilijat tai vaihtopenkin varajalat saisivat enemmän peliaikaa kentällä tulevaisuudessa kotimaisessa Koripalloliigassa?

Miten kotimainen koripallo liigatasolla voi vuonna 2022 ja mihin se on menossa tulevaisuudessa, on hyvä kysymys. Tuleeko Korisliigan systeemillä uusia Markkasia ja Koposia eli maajoukkue tähtiä lisää? Ei muuta kuin hyvää koriskautta kaikille joukkueille sekä onnea ja menestystä.

Risto Kolehmainen, Kotka