Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Haminan kaupunginjohtajan hakua tulisi jatkaa – Vaativasta johtajapestistä pitäisi käydä kova kilpailu

Haminan kaupunginjohtajan haku päättyi tiistaina, eikä lopputulos ollut laajuudessaan kovin häävi. Hakijoita oli määräaikaan mennessä ilmoittautunut vain 16.

Hakijoiden joukosta nousee vahvasti esiin Haminan kaupunginvaltuuston istuva puheenjohtaja Titta Erkkilä (sd.). Toimeliaalla kuntapoliitikolla on valitettavan niukasti haastajia hakijajoukossa. Yhdelläkään hakijalla ei ole kokemusta kunnanjohtajan tehtävistä aikaisemmin, Haminan kaupungin tai Kymsoten toiminnasta onneksi jonkin verran.

Kaupungin korkeimman johtajan virka ansaitsee tulla aidosti kilpailluksi.

Kaupunginhallituksen nimeämällä haastattelutyöryhmällä pitäisi olla näin vaativaa virkaa täytettäessä useita kovatasoisia vaihtoehtoja. Kaupunginjohtajan työ edellyttää laaja-alaista osaamista ja pitkäjänteistä johtajakokemusta tai mahdollisten nuorempien hakijoiden kohdalla vahvaa potentiaalia sellaiseen.

Tuleva kaupunginjohtaja voi hyvin löytyä tähän mennessä kiinnostuksensa ilmoittaneiden joukosta. Olisi kuitenkin perusteltua jatkaa hakua ja pohtia vielä kerran valintakriteereitä, jotta tärkeästä tehtävästä syntyisi kunnon kilpailu. Kymmenen vuotta kaupunginjohtajana ei ole pitkä aika, mutta vaatimus sitoutua lähtökohtaisesti seitsemään vuoteen voi olla monelle potentiaaliselle hakijalle liikaa. Johtajapestien kierto on lyhentynyt niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla.

Kymenlaaksoon voi olla haastavaa löytää vaativiin johtotehtäviin henkilöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan työhönsä pitkäjänteisesti. Kaupunginjohtajan on pystyttävä sitoutumaan kaupunkiinsa ja elettävä siellä myös jollain tavalla arkeaan, näyttävä katukuvassa. Tällaiset vaatimukset voivat olla haasteellisia perheellisille, mutta järjestettävissä olevia asioita.

Hamina on historiallinen ja uudistumiskykyinen merenrantakaupunki, jolla on ollut ja tulee olemaan tärkeä rooli Suomessa niin talouselämän, maanpuolustuksen ja johtamiskoulutuksen kuin hyvän arkielämänkin näkökulmasta. Kaupungin korkeimman johtajan virka ansaitsee tulla aidosti kilpailluksi.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja.