Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Venäjän hyökkäyssodan hinta on 36 kertaa Suomen valtion budjetin loppusumma

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on laskenut Venäjän hyökkäyssodan hintalapun. OECD on päätynyt laskelmissaan siihen, että maailmantalouden bruttokansantuote ensi vuonna 2 890 miljardia euroa pienempi kuin mitä ennen sotaa ennustettiin.

Suomen valtion ensi vuoden budjetti on 80 miljardia euroa. Venäjän hyökkäyksen hinnalla maksettaisiin Suomen valtion menot 36 vuotta. Jos jokainen maailman yhdeksästä miljardista asukkaasta pulittaisi sodan aiheuttamat kustannukset, joka ikinen ihminen maapallolla kaivaisi lompakostaan rapiat 300 euroa. Jos taas kaikki hyökkääjämaan kansalaiset maksaisivat viulut, pitäisi jokaisen venäläisen raapia jostain noin 20 000 euroa. Nämä ovat sodan kustannukset vuodessa.

Sodan talousvaikutukset saattavat kestää vuosia ellei vuosikymmeniä. Venäjä hyökkää paitsi Ukrainaan myös maailman hyvinvointia ja sen kehittymistä vastaan. Talouskasvu hyytyy ympäri maailmaa, koska sota on nostanut energian hintoja. Energian kallistuminen on puolestaan nostanut muitakin hintoja. Maailman rikkaimpien valtioiden inflaation arvioidaan nousevan tänä vuonna yli kahdeksaan prosenttiin. Hintojen nousu on häkellyttävän kovaa.

OECD:n selvityksen mukaan talouden kasvu Kiinassa jää tänä vuonna kolmen prosentin tuntumaan. Näin alhaista kasvua on Aasian talousmahdissa ole nähty 50 vuoteen, jos koronan vaikutukset eliminoidaan tilastoista. Ei ihme, että Venäjän tukena melko sitkeästi seisoneesta Kiinasta alkaa kuulua kriittisiä puheenvuoroja. Rahan voima on suuri idässäkin.

OECD:n ennuste perustuu parhaaseen nyt käytettävissä olevaan tietoon. Ensi vuonna inflaation ei odoteta laukkaavan enää yhtä lujaa kuin tänä vuonna. Se on laiha lohtu, sillä OECD ennustaa ensi vuodelle yli kuuden prosentin kuluttajahintojen nousua.

Vaikka sodan hinta hirvittääkin, se on pakko kestää. Länsimaissa kansalaisten pitää muistaa, että vaikka hintojen nousu kirpaiseekin, on se kuitenkin kovin pieni kärsimys ukrainalaisten kokemien hirveyksien rinnalla. Sota näyttää nostavan yhä enemmän kritiikkiä Venäjälläkin. Putinin julkistama liikekannallepano koskettaa maan asukkaita nyt konkreettisesti. Kremlin toitottama erikoisoperaatio on vihdoin muuttunut turvallisuudentunnetta järisyttäväksi sodaksi.

Juttua on korjattu 28.9. kello 15.47: Jokaisen venäläisen maksettavaksi jäisi 20 000 euroa, ei 2 000 euroa, jos he joutuisivat kompensoimaan sodan hinnan.