Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Karhulan alakouluhankkeella saadaan oikeaa työtä pitkäaikaistyöttömille

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Karhulan alakoulun hankkeen käynnistymisen. Valtuusto hyväksyi hankkeen budjetin ylityksen, mutta samalla Kotkassa etenee myös ensimmäistä kertaa sosiaalisten kriteereiden huomioiminen hankinnassa.

Kun kaupunki on yli 100 miljoonan euron välttämättömien investointien edessä, on selvää, että jokaisen euron sijoittamisella on merkitystä.

Kotkalaisten, kaupungin ja koko yhteisömme kannalta tällainen investointipotti ei ole vähäpätöinen. Hankintakriteereihin puuttumalla voimme muun muassa varmistaa, että mahdollisimman moni euro jää seudullemme ja paikallisille yrityksillemme. Tällä on taloutta elvyttävä vaikutus.

Tein aloitteen sosiaalisten kriteereiden huomioimisesta hankinnoissa vuonna 2013. Myönteinen vastaus aloitteen pilotoimiseen tuli 2017. Periaatteellisesti päätös tehtiin, mutta käytäntö on odottanut oikeaa hanketta ja ennen kaikkea päätöksiä.

Hankinnan valjastaminen työllistämisen avuksi on fiksua kahdesta syystä. Sen avulla kykenemme tarjoamaan työttömille oikeaa työtä kurssitusten ja byrokratiapompottamisen sijaan. Oikea työ oikealla palkalla on mahdollisuus saada uudelleen ote työurasta ja astua myös pois köyhyysloukusta. Tällä on korkean pitkäaikaistyöttömyyden kaupungissa suuri merkitys. Toinen tärkeä syy on Kelan sakkomaksujen alentuminen työllistämisen kautta.

Toukokuussa 2021 tein kaupunginhallituksessa esityksen Karhulan investointeja käsiteltäessä, että vähintään yhdessä Karhulan alueen hankkeessa hankinnan ehdoksi asetetaan vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistämisen. Äänestyksen jälkeen hallitus hyväksyi tämän.

Nyt voimme iloksemme todeta, että Karhulan alakoulu tulee olemaan ensimmäinen, jossa tätä ehtoa toteutetaan! Edessä on pienimuotoinen kokeilu, joka toivottavasti tuottaa tuloksia ja uskallamme sitä rohkeasti laajentaa.

Joona Mielonen

Kotka, kaupunginvaltuutettu (vas.)