Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | KSS Energian kannettava vastuu Karhu Voiman asiakkaista

Viime maanantaina sai minun lisäkseni moni Karhu Voiman asiakas yllättävän ja kylmän viestin, Karhu Voima on hakeutunut konkurssiin. Samalla monen – etenkin sähkölämmittäjän – talven turva, määräaikainen sähkösopimus, vietiin kertarysäyksellä pois.

Olen uskonut että sähkönmyyntiyhtiöt ovat turvanneet selustansa futuurein eli periaatteessa ostamalla etukäteen sähkön osto-oikeuksia tiettyyn hintaan. Miten lienee ollut Karhu Voiman laita, onko pelattu riskipeliä uskoen markkinasähkön laskeviin hintoihin?

Karhu Voima on osa KSS Energia -konsernia. KSS Energia oy on käsittääkseni omistanut yksin koko konkurssiyhtiön, ja molemmissa yhtiöissä samat henkilöt johtoa myöten ovat työskennelleet hieman eri paikoilla. Kirjanpitokin on ollut keskitetty.

Lehtitietojen mukaan asiakkaitakin olisi ohjattu yhtiöstä toiseen. Näin katson, että KSS Energia ei voi välttää vastuutaan Karhu Voimasta, vaan määräaikaisten sopimusten rikkomisesta tulevan vahingonkorvausvastuun voi samaistaa koskemaan myös KSS Energiaa.

Olin yhteydessä KSS Energiaan kysyäkseni uutta määräaikaista sopimusta. Vastaus oli kylmäävä: tarjosivat pitkää sopimusta lähes nelinkertaisena Karhu Voiman sopimukseen nähden. Se ei ollut edes markkinoiden edullisin.

Euroissa tämä olisi tarkoittanut noin neljän tuhannen euron korotusta sille ajanjaksolle, joka määräaikaisesta sopimuksestani Karhu Voiman kanssa olisi ollut jäljellä. Olisin odottanut edes jonkinlaista vastaantuloa. En voinut tehdä sopimusta, sillä hinnan lisäksi luotto, joka on kaikissa suhteissa – myös asiakassuhteessa – erittäin tärkeä, on mennyt KSS Energiaan.

Yleinen periaate on, että se mitä luvataan, myös tehdään tai toimitetaan. Missä on vastuu asiakkaista, Karhu Voiman hallituksen puheenjohtaja ja KSS Energian toimitusjohtaja Marko Riipinen sekä Karhu Voiman toimitusjohtaja ja KSS Energian myyntijohtaja Olli-Pekka Rantala?

Simeon Keikko, Kotka