Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kuluttajaa huolestuttaa sähkön hinta ja sen saanti – Myyjäyhtiöiltä sopii vaatia kelvollista tiedottamista

Sähkön markkinahintojen jyrkkä nousu pakotti Karhu Voima oy:n hakeutumaan konkurssiin maanantaina. Ratkaisu merkitsee uuden sähkönmyyjän etsimistä noin 17 000 kuluttaja-asiakkaalle ja 3 000 yritykselle.

Käytännössä Karhu Voima lopetti sähkön toimittamisen tiistaina. Kuluttajan onneksi uutta sähkönmyyjää ei sentään päivässä tai kahdessa tarvitse löytää, sillä verkkoyhtiöllä on velvollisuus toimittaa kuluttaja-asiakkaille sähköä vielä vähintään kolme viikkoa siitä päivästä, kun se lähettänyt asiakkailleen ilmoituksen sähkönjakelun keskeyttämisen päivämäärästä. Uusi sähkösopimus kannattaa silti tehdä mahdollisimman pian, kuten Energiavirasto maanantaina Karhu Voiman asiakkaita neuvoi.

Karhu Voiman päätös hakeutua konkurssiin ei yllättänyt, sillä jo perjantaina oli julkisuuteen kiirinyt tieto yhtiön tulevaisuutta koskeneesta kriisikokouksesta, johon Kouvolan kaupunginhallituksen elinvoimajaosto oli pikavauhdilla kutsuttu. Hätäkokous totesi väistämättömän: konkurssiin hakeutuminen on ainoa vaihtoehto.

Karhu Voiman perustivat Kotkan Energia ja Haminan Energia vuonna 2016. Kouvolan kaupungin kokonaan omistaman KSS Energia -konsernin osaksi se siirtyi vuonna 2020. Vuosina 2020–2021 Karhu Voima teki yhteensä noin 22 miljoonan euron liikevaihdolla kaikkiaan kolmisen miljoonaa euroa tappiota.

Karhu Voima on sähkömarkkinakuohunnan uusin muttei ainoa uhri. Noin vuodessa on pudonnut pelistä nyt jo neljä sähkönmyyntiyhtiötä. Vaikuttaa vähintään mahdolliselta, että nurin menneiden firmojen luetteloon joudutaan lisäämään uusia nimiä, ennen kuin sähkön hinta joskus vakautuu säälliselle taholle.

Karhu Voiman tapauksessa asiakkaat kokivat, että sähköyhtiöltä on hankala tai jopa mahdoton saada vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Toivoa sopii, että viestintää suunnitellaan ja toteutetaan fiksummin, jos jollekin sähkönmyyjälle käy samoin kuin Karhu Voimalle.

Sähkö aiheuttaa jo korkean hintansa vuoksi kuluttajalle niin paljon päänvaivaa, ettei epätietoutta ja -toivoa tarvitsisi enempää lietsoa olemattomalla tiedottamisella.