Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mursun kohtalo muistutti norppien suojelutyön tärkeydestä

Edesmennyt Stena-mursu onnistui siinä, missä Itä-Suomenlahden norppatutkimus oli kariutua vuonna 2010. Yritin tuolloin yhdessä Pietarissa sijaitsevan Baltic Fund for Nature -säätiön toimitusjohtajan Roustam Sagitovin kanssa vakuuttaa Kymen Sanomissa julkaistun kirjoituksemme avulla, että norppien suojelua on tehostettava verkkokalastusrajoituksilla.

Keskustelu aiheesta jatkui saman lehden palstoilla vuoden verran, mutta ammatillista tukea emme mistään päin maatamme saaneet. Sen sijaan Suomelle uuden eläinlajin, mursun, juuttuminen viime kesänä rysään Kotkan Suulisniemessä sai ymmärrettävästi kolossaalisen mediahuomion osakseen.

Mutta norppien onneksi tutkimustulokset 20 vuoden ajalta sittenkin noteerattiin muutaman vuoden viiveellä virkamieskunnan keskuudessa. Ensin Itämeren suojelukomissio pyysi 2013 minulta alustuksen Suomenlahden norppatilanteesta. Seuraavana vuonna Pohjoisen pallonpuoliskon merinisäkäskonferenssi pyysi saman esitelmän pidettäväksi Pietarissa.

Esitelmässäni osoitin useisiin yksittäisen tutkijan tai työryhmän julkaisuihin viitaten, että Itä-Suomenlahden norppakanta oli äärimmäisen uhanalainen. Totesin että kannan suojelun tehostamiseksi oli verkkokalastuksen alueellinen ja ajallinen rajoittaminen akuutein käytännössä toteutettava toimi sekä Suomessa että Venäjällä.

Meillä työ käynnistyi ja johti kuuteen alueeseen, joilla on kalastusta koskevat tarkat määräykset 1.10.–15.5. Venäjän puolella ei tällaiseen hienoon tulokseen olla vielä päästy.

Esitelmässäni painotin myös Pietarin lähelle perustetun merinisäkäshoitolan toiminnan tärkeyttä. Sen hoidokeista leukakirurgiasta selviytyneen ja satelliittimerkinnällä varustetun Inger-norpan reitti ulottui vuonna 2016 kuin ihmeen kaupalla lukemattomien kalanpyydysten ohitse Saaristomerelle sekä Viroon. Hoitolan eläinlääkäri Vyacheslav Alexeev ja merinisäkästutkija Elena Andrievskaya pitivät tapausta oikeutetusti ainutlaatuisena.

Lavansaarelaista sukua edustava kotkalainen kalastaja ja hylkeenpyytäjä Harri Piispa on pitkään avustanut minua tärkeänä tietolähteenä edelleen jatkuvassa tutkimustyössäni. Hän yhtyy nyt toivooni, että nykyisin vain Venäjän puolella sijaitsevasta tosi pienestä pääpopulaatiosta sittenkin tapahtuisi vähäistä siirtymistä parempaan turvaan Suomen puolelle.

Olavi Stenman, Helsinki

Eläkkeellä entisen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen hyljetutkimuksesta