Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tietojen salaaminen lisääntyy – Googlen datakeskus teki avoimuuskiertueen, monella alueella mennään toiseen suuntaan

Googlen datakeskus on Haminalle kruununjalokivi. Laitos työllistää lähes saman verran ihmisiä kuin sen tontilta lakkautettu Summan paperitehdas, laajennushankkeiden aikana määrä on moninkertainen. Googlen kiinteistöjä hallitseva Tuike Finland oy on Etelä-Kymenlaakson suurin yhteisöveronmaksaja, ja kaupunki on tehnyt yrityksen kanssa tuntuvia maakauppoja.

Googlen ympärille viriää asiantuntijayritysten verkosto, ja teknologiajätin Suomen-keskipistettä korostetaan kaupunginjohtajan hakuilmoitusta myöten. Maailmanluokan yrityksen sijoittuminen Haminaan antaa katetta sloganille "Maailmanluokan pikkukaupunki".

Etelä-Kymenlaaksossa Googlen palvelinkeskus on koko sen 11-vuotisen historian herättänyt mielenkiintoa ja pöytäpuheita. Rakennusvaiheessa seudun ravintolat täyttyivät brittiläisistä miehistä, jotka kertoivat myhäillen olevansa "kalastajia". On puhuttu jopa siitä, ettei Googlella työskentelevä saisi kertoa työskentelevänsä Googlella, mutta se on ilmeisesti pelkkää puhetta.

Tietty salamyhkäisyys yhtiötä ja palvelinkeskusta silti ympäröi. Siihen on myös vissejä perusteita. Kun käsitellään erittäin arvokkaita, salaisia ja henkilökohtaisia tietoja, ei mikään saa mennä pieleen. Tietoturvan käyttäminen syynä jonkin tiedon salaamiseen on syy, jota vastaan on vaikea mennä pullikoimaan.

Yhtiö haluaa lisätä avoimuuttaan, mistä osoituksena on koko Pohjois-Euroopan laajuinen, tällä viikolla Haminassa ja Kotkassa pysähtynyt datakeskuskiertue, jonka tapahtumissa ihmiset saivat kysellä ja keskustella datakeskuksista. Kaikkea ei kerrottu, mutta kysyä sai.

Monilla elämän osa-alueilla kehitys on päinvastainen. Kunnallisen päätöksenteon julkisuus on internetin myötä lisääntynyt, kun kokousten esityslistat ja pöytäkirjat ovat kaikkien nähtävillä netissä. Vastapainoksi listoista rajataan pois liitteitä, jotka jaetaan vain kokouksessa, tai tuodaan asioita suoraan kokoukseen. Asiakirjojen julkisuusperiaate ei koske kunnallisia yhtiöitä. Yritysmaailmassa "liikesalaisuus" on jo pidempään ollut taikasana tietojen panttaamiseen, toki usein myös perustellusti.

Myös lainvalvoja on viime vuosina innostunut salaamaan tietoja. Oikeustoimittajat ovat joutuneet pyytämään esimerkiksi poliisin esitutkintapöytäkirjoista eri perusteilla salattuja tietoja hallinto-oikeuden kautta. Perusteet ovat monissa tapauksissa olleet riittämättömiä.

Tavalliset ihmiset salaavat puhelinnumeronsa ja osoitetietonsa sekä operoivat sosiaalisessa mediassa anonyymin tilin suojassa. Syynä voi olla ainakin häirinnän pelko, olivat häiritsijät sitten nettitrolleja tai puhelinmyyjiä.

Datakeskuksissa liikkuu dataa enemmän kuin koskaan, mutta yhteiskunnan avoimuutta se ei ole lisännyt.