Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Terve varovaisuus kannattaa flunssan välttämiseksi

Koronapandemian aikana ihmiset tapasivat toisiaan huomattavasti vähemmän ja rajoitetummin kuin nyt. Osa vietti korona-ajan lähes kokonaan kotona, muita ihmisiä tapaamatta ja etäpalveluita käyttäen.

Ihmisten välisten kontaktien vähyys, kasvomaskien käyttäminen ja käsien desinfiointi ovat olleet tehokkaita keinoja ehkäistä muitakin tarttuvia tauteja kuin koronaa. Esimerkiksi flunssia ja vatsatauteja on ollut vähemmän kuin tavallisina vuosina.

Yleisin aika lasten flunssille ja muille tartuntataudeille on syksy. Yleensä kouluissa ja päiväkodeissa ehditään olla noin kuukauden verran ennen sairastumisaaltoja, tänä syksynä sairastuneita oli paljon jo elokuun alkupuolella.

Etelä-Kymenlaaksossa lasten ylähengitystieinfektioita kerrotaan olevan liikkeellä poikkeuksellisen paljon. Kokeneen lääkärin mukaan kyse voi olla immuniteetin heikentymisestä ja sen vuoksi suurista sairastuneiden määrästä. Suojautuminen säästi esimerkiksi flunssilta, joita lapsilla on keskimäärin kuudesti vuodessa, joillakin paljon useamminkin. Kääntöpuolena näyttäisi olevan se, että etenkin alle kolmevuotiailla lapsilla immuniteetti ei ole päässyt syntymään normaalisti.

Tavalliseen arkeen palaaminen on saanut sairastumiset lisääntymään myös aikuisilla. Heidänkin immuniteettinsa on voinut laskea. Lisäksi koronaakin on yhä liikkeellä.

Monilla on omat konstinsa yrittää ehkäistä sairastumista tai parantua flunssasta mahdollisimman pian. Tavalliseen nuhakuumeeseen ei ole parantavaa hoitoa. Kotikonsteja saa käyttää, jos tietää, ettei niistä ole haittaakaan. Parempi keino on nykytietämyksen mukaan välttää liiallista puhtautta: ulkona leikkivät lapset altistuvat ympäristön mikrobeille, jotka muokkaavat lapsen vastustuskykyä.

Korona opetti meille hyödyllisiä keinoja välttää tai ainakin vähentää flunssia ja vatsatauteja. Kasvomaski ja käsidesi eivät ole huonoja valintoja, jos liikkuu paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Vielä parempi ohje on välttää puolikuntoisena menemistä mihinkään.