Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Jos Sanna Marinille pystytetään patsas, se lopulta kaadetaan tai viedään varastoon

Torstaina 1. syyskuuta kuuntelin tarkkaavaisesti neljän suurimman puolueen puheenjohtajan puheenvuoroja Ylen A-Talk-ohjelmassa. Kahvikuppi meinasi pudota kädestäni, kun kokoomuksen Petteri Orpo ilmoitti, että Suomen valtion budjetissa sopiva leikkauskohde voisi olla kosteikkoviljelyn tuki.

Sitä mieltä minäkin olen. Kerrassaan hienoa, Petteri Orpo! Lisää leikkausehdotuksia pöytään ja toimenpiteitä ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen.

Sanna Marinin johtaman hallituksen budjetti vuodelle 2023 on 8,1 miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämä voi kasvaa, koska energia- ja sotesektori voivat aiheuttaa rahaa vaativia yllätyksiä.

Viime syksynä toivoin olevani väärässä, kun hallitus oli tehnyt 370 miljoonan euron säästöt ensi vuodelle. Epäilin, että Marinin hallitus ei pysty toteuttamaan niitä. Budjettikikkailulla säästöjen määrä väheni 42 miljoonalla eurolla, joten Marinin hallitus teki 328 miljoonan euron leikkaukset. Mutta mitä sillä on merkitystä, kun kesän aikana hallitus lisäsi valtion velkaantumista alkuperäisestä 6,3 miljardista 8,1 miljardiin euroon vuodelle 2023?

Hallituksen ilmoittama kymmenen miljardin euron tuki energiayhtiöille merkitsee, että valtio ottaa uutta velkaa 18,9 miljardia euroa vuonna 2022. Toivottavasti kaikki menee hyvin energiayhtiöiden osalta. Lapset ja nuoret kokevat ilmastoahdistusta Suomessa. Ahdistuksen kohdetta on syytä muuttaa koskemaan Suomen velkaantumista.

Kysyn aivan suoraan: ettekö te vielä ymmärrä mikä katastrofi teitä ja teidän lapsianne odottaa vanhempina? Velan takaisin maksaminen jää teidän harteillenne. Luulisi hirvittävän, sillä kaikki katastrofin ainekset ovat ilmassa. Jos hyvin kaukaisessa tulevaisuudessa Sanna Marinille pystytetään patsas, niin olen varma, että se kaadetaan tai viedään varastoon pölyttymään.

Pentti Heinonen, Hamina