Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomalainen ruoka ansaitsee juhlapäivänsä

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. Päivän merkitys jokaiselle suomalaiselle on paljon suurempi, kuin esimerkiksi Hyvää Suomesta -merkin tunnettavuuden lisääminen. Suomalaisessa ruoassa on kyse suomalaisesta huoltovarmuudesta. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen huoltovarmuus on saanut aivan toisenlaisen merkityksen. Kansainvälisen ruokakriisin iskiessä niissä maissa syödään, missä on pidetty kiinni kotimaisesta ruoantuotannosta.

Meillä ei olisi suomalaista ruokaa ilman suomalaisia ruuantuottajia. Suomalaisen maatalouden kriisistä on puhuttu vuosikausia. Olemme ikään kuin hiljaa hyväksyneet sen, että pienet maanviljelijät, liha- ja maidontuottajat lopettavat ja ainoastaan suuret tilat jatkavat. Energiakriisi ja kustannusten nousu on nyt johtanut siihen, että seuraavaksi lopettavat ne suuret tilat. Tilat, jotka ovat investoineet isosti tulevaisuuteen ja joiden piti olla suomalaisen ruoan tulevaisuus.

Kun inflaatio laukkaa, on helpompi valita kaupasta se halvin tuote. Oli se sitten suomalainen tai ei. Suomalaisen ruoan päivä voisikin yhtä hyvin olla suomalainen huoltovarmuuden päivä. Suomalaisen ruuantuotannon kannattavuutta ei ratkaista ainoastaan suomalaista ruokaa ostamalla. Myös kauppaketjujen on kannettava yhteiskuntavastuu huoltovarmuudesta omasta katteesta otettavilla tuottajahintojen korotuksilla.

Sopivasti vietämmekin heti suomalaisen ruoan päivän jälkeen 5.9. Yrittäjän päivää, sillä jokaisen ruuantuottajan takana on yrittäjä. Maanviljelijä, joka tuottaa kotimaista, puhdasta ja vastuullista ruokaa ihan joka päivä, sinulle ja minulle. Monia meistä, erityisesti niitä ruuantuottajia, pelottaa sähkön hinnannousu ja tuleva talvi. Minua pelottaa milloin on se päivä, kun valoja palaa vain harvoilla kotimaisilla maatiloilla ja suomalaisesta ruoasta tulee vain harvojen herkku. Suomalainen ruoka on juhlapäivänsä ansainnut, vaikka joka päivä!

Sanna Saikkonen

Kotka