Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Monet kaupungit uskovat nyt määräaikaisiin johtajiin – Haminassa se on mielenkiintoinen kokeilu, muttei avain onneen

Tulevan kaupunginjohtajan työsuhteen kesto ei herättänyt intohimoja Haminan kaupunginvaltuustossa tiistaina. Seitsemän vuoden määräaikaisella pestillä oli niin laaja kannatus, ettei valtuusto välittänyt edes keskustella, vaikka vastaesityskin tuli. Vihreiden Aarni Ahtola esitti toistaiseksi voimassa olevaa työsuhdetta. Perusteluissaan Ahtola uskoi, että toistaiseksi voimassa oleva virka houkuttelisi vielä enemmän hyviä hakijoita. Ahtolan esityksen kannalla oli neljä muutakin valtuutettua.

On vaikea tai jopa mahdotonta sanoa, millainen työsopimus kiinnostaisi hyviä hakijoita eniten. Hakijoilla on erilaisia elämäntilanteita, ja todennäköisesti johdettava kunta tai kaupunki on heille tärkeämpi seikka kuin työsuhteen kesto.

Määräaikaisuus on vielä varsin vähäistä. Kuntalaki on mahdollistanut määräaikaiset palvelussuhteet vuodesta 1995. Niiden osuus kunnan- ja kaupunginjohtajien pesteistä on vakiintunut 9–10 prosenttiin. Kun erotellaan johtajat, alkaa muutos näkyä. Vajaa vuosi sitten kaupunginjohtajista määräaikaisia oli 15 prosenttia, kunnanjohtajista kuusi prosenttia.

Käynnissä olevissa hauissa ja vastavalituissa kaupunginjohtajissa trendi näkyy. Raaheen valittiin johtaja vain kolmevuotisella sopimuksella, Tornioon kuusivuotisella. Pori hakee henkilöä kuudeksi vuodeksi, Porvoo on Haminan ja Kotkan tavoin valinnut seitsemän vuoden määräaikaisuuden.

Pienemmistä kaupungeista Nurmes hakee vakituista kaupunginjohtajaa. Samoin Kauhava, jonka kaupunginhallituksessa esitys viisivuotisesta pätkästä hävisi. Auki olevia kunnanjohtajahakuja on ainakin Humppilassa, Tammelassa ja Inarissa, kaikki pestit ovat toistaiseksi voimassa olevia.

Määräaikaisuudessa lienee ajatuksena se, että seitsemässä vuodessa näkee, mitä johtaja on pystynyt kaupungille antamaan ja onko hänellä vielä annettavaa. Ajatuksessa on oma vinha, mutta raaka peränsä. Helposti uskotaan, että vaihtamalla paranee. Toisaalta hyvällä onnistumisella voi saada jatkopätkän.

Toistaiseksi voimassa oleva työsuhdekaan ei ole ikuinen. Valtuusto voi kahden kolmasosan enemmistöllä irtisanoa johtajan, jos hänen katsotaan menettäneen valtuuston luottamuksen. Eikä aina tarvitse turvautua näin rajuun ratkaisuun. Vastatuuleen joutunut Mikkelin kaupunginjohtaja irtisanoutui huhtikuussa sovintosopimuksella, jonka mukaan hän jatkaa tehtävässään seuraajan valintaan asti ja siirtyy sen jälkeen vuodeksi erikoistehtäviin samalla palkalla.

Määräaikainen työsopimus ei ole automaattisesti paras ratkaisu, mutta Haminassa se on mielenkiintoinen kokeilu erittäin pitkäaikaisen kaupunginjohtajan jälkeen.