Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomen on turvattava edullinen energia kuluttajalle – Sähkön hinta ei saa suistaa taloutta ahdinkoon

Sähkömarkkina on rikki. Sähkö on perushyödyke, jota ilman ei voi olla. Energiatehokkuuden lisäys kasvattaa sähkönkulutusta. Sähkön hinta ei saa suistaa taloutta ahdinkoon. Kotimaisen tuotannon lisääminen oli monen mutkan takana. 2010 tehtiin periaatepäätös lisärakentamisesta. Greenpeace kipusi osoittamaan mieltä valtioneuvoston katolle ja WWF Suomi moitti päätöstä lyhytnäköiseksi. Saksan päätös luopua ydinvoimasta kertoo karua kieltä millaisia virhepäätelmiä energiapäätöksissä on tehty ja melkein tehtiin meilläkin. Suomessa päätökset viivästyivät ja vaikeudet ovat tunnettuja.

Ydinvoimapäätös sössittiin jo vuonna 2002. Silloin sitä vastusti Vihreät ja Keskustan johtohahmot Pekkarinen, Kiviniemi, Vanhanen, Lehtomäki, Vehviläinen ja Hyssälä. Pelkona oli tietysti energiapuun hintakehitys tai kysynnän väheneminen. Onneksi vuonna 2010 Keskusta oli nukkunut riittävästi yön yli, jotta Pekkarinen saattoi esitellä 6. toukokuuta hallituksen periaatepäätöksen eduskunnalle lisäydinvoiman rakentamiseksi. Silloinkin Keskustan vastavalitut varapuheenjohtajat Kaunisto, Puumala ja Saarikko vastustivat Keskustan tavoiteohjelmaa ydinvoimaan liittyen. Menneisyydessä ei tapahdu mitään, mutta oppia kannattaa ottaa. Edistymisessä ei ole mieltä, jos matkalla kuolee.

Yksi oppi on, että ei pidä kuhnia. Jo kuukausia on puhuttu, että energiaköyhyys uhkaa. Sähkömarkkina ei toimi tilanteessa, jossa nyt ollaan. Hätätoimet ovat myöhässä ja uhkaavat jäädä näpertelyksi. Työtätekevät maksavat kaiken täysimääräisesti ja kustantavat tuet muille. Tarvitaan vahvaa sääntelyä, tukea kaikille ja kaasun irrottamista hinnanmuodostamisesta. Suomessa on edelleen lisättävä energiaomavaraisuutta, kehitettävä vedyn käyttöönottoa ja turvattava edullinen energia kaikille kuluttajille. Astetalkoot ovat näpertelyä. Jos tavallinen asuja kovalla työllä kuristaa kulutusta vaikkapa 20%, ei se auta yhtään, jos jäljelle jäävä osuus suistaa edelleen köyhyyteen. Jos kulutus on 5000 kWh ja lasku on euroissa lähes sama, voisi budjettiriihi anniskella annoksen realismia. Tätä on arki ilman sähkölämmitystäkin. Jokainen sentti on pois kotimaisesta kulutuksesta. Työllisyys ja elämänlaadun menetykset voivat olla rajuja. Siihen ei ole varaa.

Raul Lehto (ps.)

Pyhtää