Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Miesten koripallomaajoukkue niittää mainetta – Antaisiko menestys vetoapua KTP:lle ja PeKalle?

Suomalainen huippukoripalloilu liitää juuri nyt myötätuulessa.

Susijenginä tunnettu miesten maajoukkue varmisti sunnuntaina historiallisesti paikan ensi vuoden MM-lopputurnaukseen. MM-kisapaikka on Suomelle ensimmäinen pelaamalla hankittu, sillä vuoden 2014 lopputurnaukseen joukkue eteni kansainvälisen koripalloliiton myöntämällä villillä kortilla eli käytännössä kabinettipäätöksellä.

MM-kisapaikan varmistuminen antanee maajoukkueelle lisäpotkua pian alkavaan EM-lopputurnaukseen. Tshekissä alkulohko-ottelunsa pelaava Suomi aloittaa kisaurakkansa perjantaina Israelia vastaan.

Susijengin menestystä ja eritoten sen jatkuvuutta korostaa joukkueessa edelleen jatkuva sukupolvenvaihdos. EM-miehistön kahdestatoista pelaajasta peräti kahdeksan aloittaa perjantaina ensimmäiset aikuisten arvokilpailunsa. Lisäksi harvoista yhä mukana olevista kokeneemman kaartin pallotaitureista Petteri Koponen ja kapteeni Shawn Huff päättävät pitkät pelaajauransa EM-kisoihin. Kaiken huipuksi joukkueen päävalmentajakin vaihtui kesällä, kun 18 vuotta tehtävässä ollut Henrik Dettmann jätti paikkansa Lassi Tuoville.

On lupa odottaa, että Suomen arvokisajoukkueeseen on tulevina vuosina tyrkyllä entistä laajempi katras nuoria ja päteviä pelaajia. Yksi sellainen on KTP-Basketin paidassa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi viime kaudella valittu Remu Raitanen, joka jatkaa seurajoukkueuraansa Espanjassa. Raitanen kuului Susijengin kesäryhmään, muttei kyennyt murtautumaan lopulliseen EM-miehistöön.

Likikään miesten maajoukkueen menestyksen tasolle ei ole ylletty naisten puolella. Yksi syy tilanteeseen lienee siinä, ettei suomalaisista naiskoripalloilijoista ole noussut samankaltaista kansainvälisen tason johtotähteä ja esikuvaa kuin vaikkapa Hanno Möttölä oli aiemmin ja Lauri Markkanen on nyt miesten joukkueessa. Asetelma toki saattaa olla muuttumassa, kiitos kotkalaisen Peli-Karhujen kasvatin Awak Kuierin.

Kotimaiset seurat toivovat, että Susijengin esitykset innostaisivat yleisöä myös Korisliigojen otteluihin, kun pääsarjakaudet kuukauden kuluttua käynnistyvät. Kotkalaisista PeKa tavoittelee jo viidettä perättäistä naisten liigamestaruutta, KTP-Basket puolestaan pyrkii parantamaan viime kauden viidettä sijaa ja puolivälieräpaikkaa.