Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ruotsin puolustusministeri avautui Venäjästä – Mikään ei tainnut lopulta yllättää

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist antoi torstaina Aftonbladetille haastattelun, jossa hän avautui Venäjän toiminnasta suorasukaisesti. Hultqvistin haastattelu synnytti laajaa keskustelua, ja se noteerattiin myös Suomessa. Silti on sanottava, ettei Hultqvist paljastanut mitään yllättävää.

Hultqvistin mukaan Venäjä harjoittaa aktiivista vakoilua Ruotsia vastaan. "Kyse on vakoojien rekrytoinnista, mutta myös suorasta informaation hankinnasta sotilasharjoitusten yhteydessä, erilaisista infrastruktuurityypeistä ja sotilasoperaatioista. Tämä on todellisuus, josta Ruotsin kansan pitää olla tietoinen”, Hultqvist perusteli.

Puolustusministeri sanoi haastattelussa myös, että Venäjä on valmistellut sodanajan suunnitelmia Ruotsin maaperällä.

Hultqvist lienee harkinnut lausuntonsa tarkasti. Hänen motiivinaan on varmasti ollut nostaa ruotsalaisten kriisitietoisuutta. Toinen motiivi on ollut kertoa, että Venäjä on vihamielinen valtio, jonka uhka on todellinen.

Ruotsin tilanne vertautuu täydellisesti Suomeen. Kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuun lopussa, sinisilmäisyyden aika loppui äkisti.

Suomessakin on puhuttu ilmatilanloukkauksista, epäilyttävistä kiinteistökaupoista ja hybridivaikuttamisesta vuosien ajan. Niiden merkitys kuitenkin kirkastui dramaattisesti, kun Venäjä näytti Ukrainassa, että se on valmis rikkomaan brutaalisti itsenäisen valtion koskemattomuutta.

Puolen vuoden aikana Suomessa ja Ruotsissa on tapahtunut paljon. Molemmat maat valmistelivat ja hyväksyivät ennätystahtiin Nato-jäsenhakemuksensa. Sitä edesauttoi Suomessa voimakkaasti rivikansalaisten mielenmuutos. Nato-kielteisyys vaihtui nopeasti voimakkaaksi sotilasliittomyönteisyydeksi.

Vaikka suhtautuminen Venäjän aiheuttamaan uhkaan on muuttunut olennaisesti Suomessa ja Ruotsissa, siitä kannattaa kuitenkin muistuttaa. Sota Ukrainassa on pitkittynyt, eikä kriisille näy loppua. Sodan vaikutukset tuntuvat jokaisen kansalaisen arjessa kaikkialla.

Hultqvistin ulostulo korostaa, että kaukana rintamasta pitää torjua sotaväsymystä. Ukrainalaisten kokemat kärsimykset ovat kammottavia. Suomen ja Ruotsin tehtävä on tukea Ukrainaa ja pitää omat rivit suorassa.