Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Osallistuva budjetointi tekee hyvää kaupungille – On hienoa, että ideoita kaivataan erityisesti lapsilta ja nuorilta

Kotka toteuttaa osallistuvaa budjetointia toista kertaa. Viime vuonna toteutettu osallistuva budjetointi sai hyvän vastaanoton ja kotkalaiset jättivät 300 ideaa kotikaupunkinsa parantamiseksi.

Käytettävissä oleva summa on 60 000 euroa. Valtuustossa on esitetty mielipiteitä summasta ja todettu, että se voisi olla isompikin. Tärkeintä kuitenkin olisi pystyä varaamaan ensi vuoden talousarvioon vähintään tuo rahamäärä. Kovin paljon pienempi budjetti rajaisi toteuttamiskelpoiset hankkeet hyvin vähään.

Osallistuvassa budjetissa raha on jaettu Karhulan, Länsi-Kotkan ja Kotkansaaren alueille. Lisäksi neljäsosa on koko kaupungin kehittämiseen. Asukkaiden osallistumisessa tasapuolisuus eri alueiden välillä on tärkeää ottaa huomioon, ja samanlainen jako koettiin hyväksi viime kierroksella.

Ideoita saavat kertoa kaikki kotkalaiset ilman ikärajaa. Erityisesti tänä vuonna on satsattu siihen, että ehdotuksia tulisi lapsilta ja nuorilta. Tämä antaa konkreettisen viestin siitä, että kaupungissa lapsia ja nuoria pidetään tärkeinä ja heidän ajatuksiaan halutaan kuulla. Osallistuvassa budjetoinnissa mukana olevat henkilöt ovat jalkautuneet muun muassa kouluille ja nuorisotaloille kertomaan asiasta.

Kunkin idean toivotaan olevan yhdeltä kaupungin hallinnonalalta. Tämä voi olla ainakin nuoremmille tuntemattomampi asia, mutta toivottavasti ei vähennä ideointi-intoa. Myöhemmin syksyllä kaikki ideat käydään läpi työpajoissa ja niistä muokataan ehdotukset äänestykseen.

Ideoita saatetaan napata kaupungin toteutettavaksi ohi äänestyksenkin. Esimerkkinä Miä sydän Kotka -kyltti Kantasatamassa, jonka kaupungin viestintäosasto päätti toteuttaa.

Äänestys ollaan toteuttamassa edelliskerran tapaan eli äänestää saa useampaa ideaa. Äänestyksessä on pohdittu vahvaa tunnistautumista, mutta silloin suuri osa nuorista saattaisi jäädä äänestyksen ulkopuolelle. Nuorten äänen kuuluminen on tärkeää ideoinnissa ja silloin, kun yhdessä päätetään mitkä ideat toteutetaan.

Juttua muokattu 24.8. kello 11.54. Korjattu osallistuvan budjetoinnin viime vuoden ideoiden määrä.