Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Yleisurheilu on nyt suositumpaa kuin koskaan tällä vuosituhannella – Menestyksen lisäksi kannattaa huomioida Suomen Urheiluliiton panos arvokeskustelussa

Viime viikko helli suomalaisia urheilufanaatikkoja. Suomalaiset voittivat yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailuissa neljä mitalia. Edellisen kerran vastaava mitalimäärä heltisi neljäkymmentä vuotta sitten.

Suomalaiset menestyivät laajalla rintamalla. Yksi mitali tuli viime vuosikymmenten paraatilajista keihäänheitosta. Kolme muuta mitalia tulivat juoksu- ja hyppylajeista. Münchenin kisoissa menestyttiin siis laajalla rintamalla. Menestyvät ovat kohtalaisen nuoria, vain keihäänheiton pronssimitalisti Lassi Etelätalo on yli kolmekymppisenä konkariosastoa.

Ei ole liioiteltua sanoa, että yleisurheilun suosio Suomessa on korkeammalla kuin koskaan 2000-luvulla. Seiväshypyn Euroopan mestari Wilma Murto ja kolmiloikan hopeamitalisti Kristiina Mäkelä ovat suosittuja sosiaalisessa mediassa. Murto on noussut Euroopan parhaaksi monien vastoinkäymisten jälkeen. Myös Mäkelä on saanut osansa kielteisestä palautteesta, kun arvokisoissa menestys on antanut odottaa itseään. Murto ja Mäkelä ovat kuitenkin yleisurheilulle tärkeitä kasvoja. Heidän kanssaan voi puhua myös urheilun arvoista, ei pelkistä senteistä.

Miesten estejuoksun Euroopan mestari Topi Raitanen on profiloitunut kilpakenttien älykkönä. Raitanen näyttää tuntevan myös vastuunsa nuorten liikuttamisessa. Hän totesi kultamitalijuoksunsa jälkeen, ettei nuoria houkuteta yleisurheilun pariin haukkumalla heitä.

Yleisurheilun yksi ilmiö Suomessa on urheilullisen tason ohella lajin sisällä käytävä arvokeskustelu. Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani on raikas urheilujohtaja, joka haluaa edistää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Itani kyseenalaisti Suomen olympiakomitean johdon toiminnan, kun epäasialliseen käytökseen syyllistynyt Mika Lehtimäki sai jatkoajan huippu-urheilujohtajana. Hämmentävää kyllä suomalainen sisäänpäin lämpiävä huippu-urheiluporukka päästi olympiakomitean johdon pälkähästä.

Urheilijat ja valmentajat ovat menestyksen tärkeimmät tekijät. Silti Itanin johtama yleisurheiluväki näyttää hämmentävän yksituumaiselta ja hyvähenkiseltä. Arvot ovat tärkeitä. Kun ne ovat kohdallaan, syntyy myös menestystä.