Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Bussi on kelpo vaihtoehto – Aktiivinen bussilla liikkuminen ja palaute auttavat parantamaan palveluiden sujumista

Kotkan seudun bussilinjojen uudistaminen on herättänyt keskustelua turuilla ja toreilla – hyvä niin, sillä julkisten liikenneyhteyksien sujuvuus on yhä tärkeämpi asia.

Suomalaisia on patisteltu energiatalkoisiin, bensan hinta on noussut ja fossiilisten polttoaineiden kulutukseen on jokaisen hyvä suhtautua kriittisesti. Julkisten liikennevälineiden käyttäminen tulisi olla mahdollisimman helppo vaihtoehto kenelle tahansa.

Bussiliikenteen sujuvuuteen vaikuttaa ennen kaikkea käytettävissä oleva budjetti ja matkustajien lukumäärä. Jos bussiliikennettä käyttää harvempi joukko, liikennöinti ei voi olla kovin tiheää harvemmin asutuilla alueilla. Toisaalta liian kitsas budjetti ja löyhät aikataulut ohjaavat siihen, että omalla autolla kulkeminen on yhä houkuttelevampi vaihtoehto.

Liikennesuunnittelu on vaativa kokonaisuus. Aina joku hyötyy uudistuksista ja joku kärsii. Uudistuksia ei voi tarkastella yksittäisen ihmisen näkökulmasta. Toisaalta palvelu tehdään kaupunkilaisille ja kuntalaisille. Jos moni kokee, että uudet linjat on tehneet arjen hankalammaksi, uudistuksia on syytä tarkastella kriittisesti vielä kerran.

Kotkan kaupunki on suhtautunut joustavasti palautteeseen.

Nyt syksyn kynnyksellä uudistuneet bussiaikataulut ovat olleet saatavilla vain verkossa. Tämäkin on ollut osalla kaupunkilaisista huolen aiheena. Toisaalta digitaalisuus joukkoliikenteessä on ollut aivan arkipäivää lukuisissa kaupungeissa jo pitkään ja erilaisten reittioppaiden käyttö on rutinoitunut osaksi myös pienten lasten ja vanhusten arkea. Kokemukset muualta osoittavat, että liikenteen digitalisoituminen on suunta, johon ennen pitkää kuljetaan. Se sujuvoittaa liikkumista ja helpottaa myös häiriötilanteista viestintää.

Kotkan seudun bussiliikenne on sitä vireämpää, mitä enemmän matkustajia riittää. Jokainen voi miettiä omaa liikkumistaan näinä aikoina ja pohtia, voisiko bussi olla hyvä kulkupeli tilanteissa, jolloin tavallisesti istuisi omaan autoon. Bussimatka voi tuoda säästöä omaan talouteen ja tehdä matkustamisesta myös rentouttavaa.