Meripäivien jälkeen on hyvä aika miettiä tapahtumien vaikutusta ja niitä mahdollisuuksia, joita tapahtumat tuovat aluetaloudelle.
Kotkassa haetaan matkailun, erityisesti matkailun tuoman talousvaikutuksen kasvua, mutta matkailu nähdään edelleen sesonkiluonteisena toimialana. Jotta matkailutoimiala pystyisi olemaan kilpailukykyinen, on matkailua kehitettävä ympärivuotisesti.
Rakenteilla oleva Satama Areena tarvitsee majoituskapasiteettia voidakseen kilpailla muiden tapahtumakeskusten kanssa. Jotta tapahtumakeskus toisi Kotkalle taloudellista kasvua, on siellä pystyttävä järjestämään tapahtumia, jotka houkuttelevat yöpyviä ja kansainvälisiä vieraita. Yöpyvät matkailijat tukevat aluetaloutta päiväkävijöitä huomattavasti enemmän. Matkailuyritykset tarvitsevat ympärivuotista kysyntää ja työtä voidakseen menestyä kilpaillulla alalla.
Tällä hetkellä Kotkan ja sen lähialueiden majoituskapasiteetti on auttamattomasti liian pieni. Koko Kymenlaaksossa on vain noin reilu prosentti Suomen majoituskapasiteetista. Nykyisen majoituskapasiteetin ympärivuotinen käyttöaste ja keskihinta eivät edesauta hotelli-investointien edistymistä. Nyt tulisi ajatella isosti, strategisesti, ja tukea ympärivuotisuutta ja käyttöasteen kasvua kaikin keinoin.
Meripäivät on tärkeä tapahtuma Kotkalle ja kotkalaisille, mutta sen rinnalle tulisi saada erilaisia pienempiä, matkailijoita alueelle yöpymään houkuttelevia, erilaisten kiinnostuksenkohteiden ja asiakasryhmien tapahtumia. Tapahtumia tarvitaan kipeästi myös muille kuukausille kuin jo valmiiksi hyvin vetävälle heinäkuulle.
Vain nykyisen majoituskapasiteetin tehokkaampi ympärivuotinen käyttö mahdollistaa uusien hotelli-investointien syntymisen. Majoituskapasiteetin riittävä määrä on matkailutoimialan kriittinen menestystekijä. Tapahtumilla, oikea-aikaisesti suunniteltuina, on merkittävä rooli matkailuelinkeinon kasvun tukena.
Kati Paasi
kehitysjohtaja, Visit Finland, Business Finland
Minna Nyman
toimitusjohtaja, Satama Areena