Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kotkassa on edessä liikennejärjestelyjen kehittämistä, mutta kehitystä tarvitaan myös liikennekäyttäytymisen asenteissa

Kotkan Meripäivien 2022 ennakkoarvioinneissa huoli ja kiinnostus kohdistui jälleen liikennejärjestelyihin. Pelkäsimme ehkä jopa pahempaa – toisaalta jo tiedossakin olleet käsitykset kehittämistarpeista ja -mahdollisuuksista vahvistuivat.

Toukokuussa hyväksytyn Kotka 2030 -kaupunkistrategian pohjana käytettiin sen edellistä versiota ja muun muassa tämän pohjilta laadittuja kestävän liikkumisen ohjelmaa ja pyöräliikenteen kehittämissuunnitelmaa. Päätöksiäkin on tehty: joukkoliikenne sähköistyy ja katutyöt alkavat pian Kirkkokadulla ja Kauppakadulla.

Muutos tulee kestämään vuosia, ja se tulee olemaan vaikutuksiltaan laaja-alaisesti kaupunkia ja kaupunkilaisten arkea koskeva. Siirtymäaika tarkoittaa myös sitä, että Kotkansaaren ja Karhulan kaupunkikeskustojen lisäksi huomiota joudutaan samanaikaisesti kiinnittämään myös näiden ulkopuolisiin väyliin sekä kesä- että talviolosuhteet huomioiden.

Loimaalla jalkakäytävien ja pyöräteiden kuntokartoitus tehtiin kuntalaisia aktivoivalla mobiilipelillä. Voisiko jollakin tämäntyyppisellä ratkaisulla selvittää tärkeimpien ja eniten käytettävien kevyen liikenteen väylien ympärivuotiset korjaus- ja kunnossapitotarpeet myös Kotkassa? Osallistuvan budjetoinnin kokemuksista oppineina meillä lienee perusteet odottaa positiivishenkistä vastaanottoa myös tämäntyyppiselle toimintatavalle.

Henkilökohtaisestikin saadun palautteen perusteella kehittyvän joukkoliikenteen ja infran lisäksi tarvitaan kehitystä myös liikennekäyttäytymisen asenteissa ja liikennesääntöjen tuntemuksessa. Tämä koskee sekä pyöräilijöitä ja jalan tai muin apuvälinein liikkuvia kuin myös autoilijoita ja moottoripyöräilijöitä.

Yksi ehkä parhaista ohjeista liikenteeseen, positiivisen mielen lisäksi, sisältyy Georg Malmsténin ikivihreään Lasten liikennelauluun: ”Siksi valpas, aina mieli – Se on turva verraton”. On muuten kuin suoraan Kaupunkistrategiamme Poijusta 3 – Yhteinen Kotka.

Jouko Rauhala (kok.)

kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, Kotka