Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomelle ykkössija EU:n digivertailussa, mutta se ei kosketa heikommassa asemassa olevia

Komissio julkaisi 28.7. vuoden 2022 DESI-digitalisaatiovertailun tulokset. Suomi nousi vertailussa ensimmäiselle sijalle. Suomi oli edellisenä vuonna toisella sijalla. Tällä indeksillä seurataan EU:n jäsenmaiden digitalisaation edistymistä.

Suomi, Alankomaat, Ruotsi ja Tanska ovat edelläkävijämaita EU:ssa. Toisin näissäkin maissa esiintyy puutteita keskeisillä aloilla. Kehittyneiden teknologioiden, kuten tekoälyn ja massadatan, käyttöönottoaste on edelleen alle 30 prosenttia, sekä varsinkin Suomessa varattomuudesta johtuvat ongelmat hankkia laitteita, mikä on hyvin kaukana vuodelle 2030 asetetusta “digitaalisen vuosikymmenen” tavoitteesta 75 prosentista.

Digitaalisista välineistä tulee erottamaton osa jokapäiväistä elämää ja yhteiskuntaan osallistumista. Henkilöt, joilla ei ole asianmukaisia digitaalisia taitoja eikä myöskään varaa laitteisiin, ovat vaarassa jäädä digikehityksestä auttamattomasti jälkeen.

Sosiaalisesta eriarvoisuudesta johtuen kaikilla ei ole varaa hankkia digi- tai älylaitteita. Vain 54 prosentilla 16–74-vuotiaista eurooppalaisista on vähintään digitaaliset perustaidot. Hyvin monilta puuttuvat kokonaan siihen tarvittavat välineet.

EU:n “digitaalisenvuosikymmenen” tavoitteena on nostaa tämä osuus liki 80 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tosin se vaatii myös sosiaalisiin tukiin panostamista, jotta he joilla ei ole varaa ostaa laitteita, saisivat jonkinlaista toimeentulotukea digilaitehankinnoille. Toimeentulotuen myöntäminen siihen on edelleenkin Suomessa tabu.

Alpo Jäppinen, Kotka