Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Äidin ja lapsen etu on yhteinen

Eduskunnan parhaillaan käsittelemää aborttilakia on uudistettava abortin kohteen eli lapsen näkökulmasta. YK:n lapsen oikeuksien sopimus 1989 määrää lapselle kuuluvan sekä lain suojan että kaikki lapsen oikeudet – vahvistetut ihmisoikeudet – myös silloin kun lapsi kasvaa äitinsä kohdussa. Lapsen vahingoittaminen on ihmisoikeusrikos. Kuitenkin abortti on ministeriön sovellutusohjeilla Suomessa muuttunut ilmoitusasiaksi.

Lapsi äitinsä kohdussa on Suomessa ainoa ihminen, joka voidaan eliminoida – lain mukaan – ”kohtuuttomana rasituksena”. Näin on tapahtunut jo n. 700 000 persoonalliselle ja ainutkertaiselle lapselle. Tilanne on ristiriidassa sivistysvaltion perusteiden ja hyvinvointivaltion sosiaalipolitiikan kanssa. Lapsen asemaa onkin vahvistettava ja lainsäädäntö rakennettava ihmisyyden, ihmisoikeuksien ja elämän turvaamiseksi.

Aborteista kärsivät lasten ohella niihin rakenteellisesti tai aktuaalisesti painostetut äidit ja perheet. Suomalaisista abortin kohteeksi joutuneista naisista 28% imoitti saaneensa riittämättömästi terveydenhuollon apua asiaa harkittaessa. Tämä virhe on lailla korjattava. Tasa-arvon nimessä tunnustettakoon myös isän oikeus suojata lapsensa elämää.

Kansainvälisesti lääketieteellisesti tarpeettomat abortit kohdistuvat erityisesti tyttövauvoihin. Näin monissa valtioissa väestörakenne on pahoin vääristynyt satojen miljoonien naisten tultua teilatuiksi jo äitinsä kohdussa. Kansainvälinen aborttijärjestelmä toimii paitsi lasten, erityisesti naisten eliminointijärjestelmänä. Suomessa abortointi ”sosiaalisin syin” on merkittävä toivottua lapsilukua vähentävä sekä ikääntymistä, huoltosuhteen heikentymistä ja kestävyysvajetta lisäävä tekijä. Inhimillinen kärsimys jää arvaamattomaksi. Laki suojatkoon vanhemmuutta ja yleistä etua.

Lainsäädäntöä uudistettaessa ei pidä hurahtaa näennäisiin vastakkain asetteluihin, ideologioihin ja lapsien epäinhimillistämiseen, kieltämiseen - saati hyväksikäyttöön. Äidin ja lapsen etu ei ole vastakkainen vaan yhteinen. Yhteisen intressin - hyvän yhteisen elämän - turvaamisen on oltava lainsäädännön lähtökohta.

Ihmisyys on elämän kunnioittamista ja heikompien suojaamista. Suokaamme hyvä elämä niin lapsille kuin äideille ja isille.

Juhani Pekkola

Kotka